VJEČNA TUGA U POTOČARIMA: Za kolektivu dženazu spremni posmrtni ostaci 31 žrtve

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci 31 žrtve genodica u Srebrenici.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da ovaj broj nije konačan i mogao bi biti veći, s obzirom na to da se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 38 žrtava koje su također identifikovane, ali za koje porodice nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

Fazlić pojašnjava da se u ovim slučajevima radi o posmrtnim ostacima kojima nedostaje veći broj dijelova sekeleta, najčešće lobanja,ali i drugi dijelovi tijela, pa se porodice teško odlučuju na ukop takvih posmrtnih ostataka.

Čitaj još:   SARAJEVO: Zna se identitet policajca, koji je dilerima odavao službene tajne...

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 100 žrtava za koje je također stigao DNK nalaz, ali koje nisu identificirane od strane porodica.

Fazlić napominje da je, za sada, najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima Šaha (Arifa) Cvrk koja je rođena 1913. godine, dok je najmlađa žrtva Osman (Behaija) Cvrk, rođen 1979. godine, koji je bio maloljetan kada je ubijen.

izvor: SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *