IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VJEČNA TUGA U POTOČARIMA: Za kolektivu dženazu spremni posmrtni ostaci 31 žrtve

Za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine, za sada su spremni posmrtni ostaci 31 žrtve genodica u Srebrenici.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da ovaj broj nije konačan i mogao bi biti veći, s obzirom na to da se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 38 žrtava koje su također identifikovane, ali za koje porodice nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti skeleta.

Fazlić pojašnjava da se u ovim slučajevima radi o posmrtnim ostacima kojima nedostaje veći broj dijelova sekeleta, najčešće lobanja,ali i drugi dijelovi tijela, pa se porodice teško odlučuju na ukop takvih posmrtnih ostataka.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 100 žrtava za koje je također stigao DNK nalaz, ali koje nisu identificirane od strane porodica.

Čitaj još:   MARINIKA TEPIĆ ZATRESLA REGION: VUČIĆ sin u Banja Luci slavio "9. januar" u društvu opasnog KRIMINALCA, desne ruke Veljka Belivuka? (video)

Fazlić napominje da je, za sada, najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima Šaha (Arifa) Cvrk koja je rođena 1913. godine, dok je najmlađa žrtva Osman (Behaija) Cvrk, rođen 1979. godine, koji je bio maloljetan kada je ubijen.

izvor: SB

Srpski navijači divljali po Beču: “Nož, žica, Srebrenica”, sukobi s policijom…

Tokom utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Read more

TEBI, “GOSPOĐO” EVROPO!

Obraćam ti se sa “ gospođo “ , jer su Read more

Komentariši