IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“BOŽE PRAVDE”: Paklene vrućine u Evropi, u Srbiji oluje, zato JEDVA ČEKAJU SUTRA…

Ljeto zvanično počelo 21.juna sa sobom donjelo jednim visoke temperature, a drugima gromove i pljuskove…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, utorak, 25.06.2019…10: 59…  “BOŽE PRAVDE”: Paklene vrućine u Evropi, u Srbiji oluje, zato JEDVA ČEKAJU SUTRA…

Red vrelih talasa, tropske temperature kada će živa u termometru ići i do 40. podeoka, red pljuskova i osvježenja, pa onda ponovo novi talasi nekih temperaturnih šokova- to je ono što nas očekuje ovog ljeta u većem dijelu Evrope.

Ovo je period godine kada većina turista odlazi ili planira odlazak na more, iako se prema dugoročnoj prognozi vremena očekuje za nijansu toplije ljeto nego prošle godine, boravak na vašoj omiljenoj destinaciji mogu pokvariti iznenadna pogoršanja vremena…

Sorti_klima_na_balkanu_vesti_blic_safe_sto

Ove nedelje dio Starog kontinenta zahvatiće izuzetno visoke temperature, a velika količina toplog vazduha, suptropskog porekla, stiže direktno pravo iz sjeverne Afrike i preko cetralnog Sredozemlja širi se ka središnjim, i prema zapadnim i sijeverozapadnim dijelovima Evrope.

sorti_Najtoplije_leto_na_Zemlji_vesti_blic_safe_sto

– Toplo vrijeme će nad središnjim, zapadnim i sijeverozapadnim dijelom Evrope početi već od ponedeljka, a kulminacija vrelog talasa se očekuje oko 27. juna kada će maksimumi nad pojedinom dijelovima starog kontinenta dostizati blizu 40 stepeni Celzijusa u hladu- kaže za portal iBalkan.net naš i vaš meteorolog Suleyman Serbes.

Ipak, paklene temperature i vreli talas se neće dugo zadržati u ovom dijelu Evrope, te se već krajem mjeseca očekuje naglo osviježenje i vraćanje i na temperature u prosječne vrijednosti za ovaj dio svijeta.

Čitaj još:   ČEDOMIR JOVANOVIĆ ČESTITAO 6. APRIL: SARAJEVO, LJUBAVI MOJA... (foto, video)

Kada je reč konkretno o ovom toplom talasu on neće trajati duže 7 – 8 dana i već nakon 29. juna značajno osvježenje stići će u dijelove središnje Evrope – navodi meteorolog i objašnjava da do zahlađenja vremena dolazi uslijed i promjene odnosa sistema niskog i visokog vazdušnog pritiska….

Spasa od vrućine teško da će biti, jer ako se ostvare dugoročne a prognoze meteorologa, ovo ljeto bi nad većim dijelom Starog kontineta trebalo biti barem malo toplije od prosjeka i za očekivati još nekoliko sličnih talasa vrlo visokih temperatura…

Što se tiče najčešćih turističkih destinacija, nad većim dijelom Mediterana je već danima vrlo toplo, a Sredozemno more na obali Turske njegovi dijelovi, koji su još prije desetak dana bilo vrlo hladni, sada su se naglo zagrejali.

Uz samu obalu temperature rijetko bivaju ekstremno visoke jer njihov rast tokom dana ograničava rashlađujući uticaj vjetra koji dolazi sa mora, ali već malo ka unutrašnosti temperature su često preko 35C stepeni, i dijelovima Turske znaju dostizati i blizu 40C, što za ove predela u najtoplijem dijelu a ove godine nije ništa neobično.

Čitaj još:   "POSTAO SI MLAKONJA, MLITAV TI JE": Maja udarila na Janjuševu muškost a onda otišla kod Čorbe... (foto i video)

U gradu na Bosforu u Istanbulu temparature su konstantno posednjih 20 dana iznad 30C iako rijetko prelazile su taj temparaturni razmak…

http://iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši