Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ekrem Imamolu, za prvu inostranu posjetu nakon pobjede izabrao je Sarajevo, doznaje se u turskoj ambasadi u Sarajevu…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, vijesti, utorak, 25.06.2019…17: 59… Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo…

Ekrem Imamolu je u više navrata u toku izborne kampanje javno obećao da će u slučaju pobjede prvo posjetiti glavni grad BiH.

Izvor blizak Turskoj ambasadi u Sarajevu potvrdio je za medije da bi Ekrem Imamolu mogao doći u Sarajevo već krajem jula ili početkom augusta ove godine, što će biti njegovo prvo inostrano putovanje nakon preuzimanja vlasti u najvećem turskom gradu koji se prostire na dva kontinenta… 

Ekrem Imamolu, koji na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula pobijedio svog protivnika, Binali Yidirima, vjerovatno će za četiri godine biti CHP- ov kandidat za predsjednika Turske. To je naime put kojim je prije njega krenuo i aktuelni turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan. 

Čitaj još:   Uhapšeno više pripadnika, Granične policije BiH… (foto)

Imamolu je rođen u Trabzonu, morskoj luci na obali Crnog mora, odakle dolazi i aktuelni turski predsjednik Erdogan. Oba su u mladosti amaterski igrali nogomet, dolaze iz konzervativnih porodica i pripadaju oba su iz tipa populističkih političara. 

Početkom godine, Imamolu se sastao sa Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvom gestom zaradio je poštovanje birača…

Nakon pobjede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamolu je obećao “novi početak” u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa Erdoganom.

Imamoglu osvojio 54 odsto glasova ostavljajući iza sebe ključnog kandidata vladajuće AKP i bivšeg premijera Binalija Jildirima.

Inače, Imamolu je rođen u gradu Akćabat u blizini Trabzona, 1970., gdje je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu.

Imamolu je oženjen i otac troje djece…

Čitaj još:   VODITELJKA TV PINKA U ŠOKU NAKON EKSPLOZIJE DŽIPA: Dobijala prijetnje od javnih ličnosti ZBOG ANABELE I LUNE!

Imamolu će imati stanovitih poteškoća u obnašanju vlasti, s obzirom da u gradskoj skupštini Istanbula najviše mandata ima Erdoganova AKP, 180, dok CHP, partija koja je kandidirala Imamoglua, ima 50 zastupnika manje.

Stoga je Ekrem Imamolu prisiljen tijesno surađivati s Erdoganom, čija će partija u Istanbulu i dalje kontrolirati četiri petine gradskog budžeta, s obzirom na činjenicu da su osvojili vlast u najvećem broju istanbulskih općina… 

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši