Putovanja

Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo…

Ekrem Imamolu, za prvu inostranu posjetu nakon pobjede izabrao je Sarajevo, doznaje se u turskoj ambasadi u Sarajevu…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, vijesti, utorak, 25.06.2019…17: 59… Ekrem Imamolu, novi čelni čovjek Istanbula, za prvu posjetu van granica Bosfora, izabrao Sarajevo…

Ekrem Imamolu je u više navrata u toku izborne kampanje javno obećao da će u slučaju pobjede prvo posjetiti glavni grad BiH.

Izvor blizak Turskoj ambasadi u Sarajevu potvrdio je za medije da bi Ekrem Imamolu mogao doći u Sarajevo već krajem jula ili početkom augusta ove godine, što će biti njegovo prvo inostrano putovanje nakon preuzimanja vlasti u najvećem turskom gradu koji se prostire na dva kontinenta… 

Ekrem Imamolu, koji na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula pobijedio svog protivnika, Binali Yidirima, vjerovatno će za četiri godine biti CHP- ov kandidat za predsjednika Turske. To je naime put kojim je prije njega krenuo i aktuelni turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan. 

Imamolu je rođen u Trabzonu, morskoj luci na obali Crnog mora, odakle dolazi i aktuelni turski predsjednik Erdogan. Oba su u mladosti amaterski igrali nogomet, dolaze iz konzervativnih porodica i pripadaju oba su iz tipa populističkih političara. 

Početkom godine, Imamolu se sastao sa Erdoganom kako bi razgovarao o budućnosti Istanbula, a takvom gestom zaradio je poštovanje birača…

Nakon pobjede na ponovljenim izborima za gradonačelnika, Imamolu je obećao “novi početak” u Istanbulu i izrazio je spremnost na saradnju sa Erdoganom.

Imamoglu osvojio 54 odsto glasova ostavljajući iza sebe ključnog kandidata vladajuće AKP i bivšeg premijera Binalija Jildirima.

Inače, Imamolu je rođen u gradu Akćabat u blizini Trabzona, 1970., gdje je završio osnovnu i srednju školu, a studirao je na Istanbulskom univerzitetu.

Imamolu je oženjen i otac troje djece…

Imamolu će imati stanovitih poteškoća u obnašanju vlasti, s obzirom da u gradskoj skupštini Istanbula najviše mandata ima Erdoganova AKP, 180, dok CHP, partija koja je kandidirala Imamoglua, ima 50 zastupnika manje.

Stoga je Ekrem Imamolu prisiljen tijesno surađivati s Erdoganom, čija će partija u Istanbulu i dalje kontrolirati četiri petine gradskog budžeta, s obzirom na činjenicu da su osvojili vlast u najvećem broju istanbulskih općina… 

http://iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ANDRIJA Nikolić: Crna Gora je danas satelit u orbiti Srbije, RAJO Mandić, guverner ALEKSANDRA Vučića u našoj državi… (foto)

ANDRIJA Nikolić, predsjednik Kluba poslanika Demokratske partije socijalista, Nadam se da će najavljeni format novog…

1 sat ago

ŠEF srpske diplomatije MARKO Đurić: CRNA GORA pere savjest amandmanima na Rezoluciju, da ne izgleda da su protiv Srbije… (foto)

Šef srpske diplomatije Marko Đurić saopštio je da ako dođe do ulaganja amandmana Vlade Crne…

2 sata ago

AMINA Cikotić: ALEKSANDRA Vučića bilo blam, da podnosi besmislene amandmane, pa angažovao kurira MILOJKA Spajića… (foto)

"U Rezoluciji ne piše da je zemlja ravna, ipak nek' podnesu i treći amandman da…

2 sata ago

BOBAN Batrićević: Vlada Crne Gore izgubila svako moralno utemeljenje, MILOJKO Spajić pristao na ulogu MILE Dodika s poznavanjem engleskoga… (foto)

Evropa sad je prestala biti politički moralna onoga trena kad je počela gutati velikosrpske splačine…

2 sata ago

BALŠA Knežević: DJELOVANJE ENANTIODROMIJE ’’Srpski svet’’ je oružje kojim se ubija Srbija… (foto)

Jasno je da Vučić i njegovi pomagači Porfirije Perić,  Dodik, razni mandići, kneževići, vulini, rakovići……

2 sata ago

DAMIR Šehović: Vlada Crne Gore, umjesto što nemušto taktizira, da konačno saopšti svoj jasan stav o Rezoluciji UN o Srebrenici… (foto)

Umjesto što nemušto i nevješto taktizira, a kad već nema hrabrosti da se nađe u…

2 sata ago

This website uses cookies.