IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PANIKA NA TURSKOM DJELU KIPRU, RAKETA ZAPALILA BRDO: Svi u panci, sumnja se da je u pitanju… (video)

Eksplozija se dogodila oujutru, uzrokovala je požar i mogla se čuti kilometrima daleko…

LEFKOŠE: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 01. 07.2019…11: 50…PANIKA NA TURSKOM DJELU KIPRU, RAKETA ZAPALILA BRDO: Svi u panci, sumnja se da je u pitanju…

Sinoć se zatresao cijeli Kipar, na otok usred Mediterana sletjela je- raketa! Stanovništvo se uspaničilo, zapalila se šuma, čak i čelnici nisu sto posto sigurni o čemu se radi: ‘Dobili smo prvu procjenu čija je raketa i kako je došla do nas’...

Čini se da je objekt koji je tijekom noći pogodio sjeverni turski dio Kipar raketa proizvedena u Rusiji, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova ciparskih Turaka Kudret Ozersay.

“Prema prvoj procjeni riječ je o raketi proizvedenoj u Rusiji koja je dio sustava zračne obrane koji se sinoć aktivirao zbog zračnog napada na Siriju, no promašio svoju metu i pao na Cipar”, otkrio je Ozersay u objavi na društvenim mrežama.

Raketa je pala na planinsko područje sjeverno od prijestolnice Nikozije.

Čitaj još:   Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj ... (foto)

Eksplozija se dogodila oko 1 sat ujutro po lokalnom vremenu. Uzrokovala je požar i mogla se čuti kilometrima daleko.

Lokalni stanovnici su za kiparske medije otkrili da su vidjeli svjetlo na nebu, a potom su se čule tri snažne eksplozije.

Izrael je u nedjelju navečer raketirao sirijske vojne položaje u Homsu i predgrađima Damaska, pri čemu je poginulo najmanje četiri civila, a još 21 je ozlijeđeno.

Ako se potvrdi da je raketa na Kipru završila zbog tog  napada, to će biti prvi put da je Kipar pogođen vojnim operacijama na Bliskom istoku, iako se nalazi u blizini te regije.

Kiparski vojni analitičar s grčkog dijela otoka Andreas Pentaras procjenjuje da se radi o raketi S- 200…

Čitaj još:   NOVI PAZAR: SAOBRAĆAJNI UDES-JEDNA OSOBA TEŠKO POVRİJEDJENA

Predsjednik turskog sjevernog djela Kipra, Mustafa Akindži, ocijenio je da je incident povezan sa vojnim operacijama na Bliskom istoku, ali je dodao da će vojna istraga utvrditi šta je u pitanju.

„Očigledno je da to nije poteklo sa naše teritorije. To je jedna od loših strana rata u regionu koji se preliva“, rekao je Akindži.

Korisnici društvenih mreža požurili su da analiziraju mutne fotografije koje su se pojavile s mjesta napada. Jedna od teorija je i da je u pitanju dio raketnog sistema S-200 kojim su sirijske snage gađale izraelske avione.

​Natpisi i simboli koji mogu da se nađu među ostacima nedientifikovanog objekta pomoći će da se utvrdi o čemu se zapravo ovdje radi, prenosi RT.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši