IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U TRI GRADA U SRBIJI SE POJAVIO, VIRUS ZAPADNOG NILA: To nije jedina ZARAZA koju prenose KOMARCI…

Prema riječima epidemiologa tigrasti komarac bitan je sa aspekta što može da donese nove bolesti, navedene, zika, denga i čikungunja!

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 02. 07.2019…08: 59…  U TRI GRADA U SRBIJI SE POJAVIO VIRUS, ZAPADNOG NILA: To nije jedina ZARAZA koju prenose KOMARCI…

U Pančevu, Subotici i Somboru otkriveni su komarci koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila, a prema riječima epidemiologa, radi se nadzor i nad drugim bolestima čija pojava na našoj teritoriji je moguća, a prenosi je nova, agresivna vrsta komarca, prenose beogradski mediji. 

U Zavodu za javno zdravlje u Subotici, na Odleljenju epidemiologije, potvrđuju ovu informaciju i objašnjavaju da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda postavio klopke širom Srbije, pa tako i u Subotici na pet lokacija.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki kaže da su na dve lokacije, u centru grada i na Paliću, nađeni komarci koji su zaraženi grznicom Zapadnog Nila.

– To su specijalne klopke koje privlače veliki broj komaraca, bude i po nekoliko stotina. U tom miksu svih komaraca, tako da to nazovem, traži se genetski materijal, i prisustvo groznice Zapadnog Nila u Subotici je utvrđeno u trećoj nedelji juna – kaže dr Nebojša Bohucki…

Čitaj još:   MIODRAG Vlahović: Nedostojni funkcija, oni koji dozvoljavaju uvredu državnih simbola i izdajničko ponašanje...

Treba napraviti razliku. Ljudi misle da je groznica Zapadnog Nila zbog novog komarca. Ne, nego zbog naših komaraca koji sisaju krv naših ptica…

Ptice su glavni krivci, ali ne sve. Upravo zbog toga gorznicu Zapadnog Nila može preneti bilo koji komarac. To je trenutno vektorska bolest koja se javlja u najvećem delu naše planete – kažedr Nebojša Bohucki.

Nakon 50. godine ova bolest je sve teža i teža. Kada neko ima 80 godina veoma se teško razboli…

Ali, naša populacija polako stvara imunitet. Uglavnom, u budućnosti će biti teško naći nekoga ko nema antitela jer se gro populacije razbolio, prebolio i ostao zdrav. Ugroženi su stariji i mlađi koji imaju bilo koju imuno kompromitujuće stanje – zaključio dr Bohucki. 

izvor Srbija Danas

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši