IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIKOVA, BLAMAŽA: Pozvao u BiH, 12 došla mu samo dva ministra spoljnih poslova…

U Sarajevu je počeo sastanak ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja tom regionalnom inicijativom…

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 08. 08.2019…11: 48… DODIKOVA, BLAMAŽA: Pozvao u BiH, 12 došla mu samo dva ministra spoljnih poslova… 

Na sastanku, koji se održava u Kongresnoj sali hotela “Holiday”, sudjeluju ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, dok su sve ostale pozvane države (Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Sjeverne Makedonije, Moldavija, Rumunija i Slovenija) očito je da se neće pojaviti u glavni grad BiH…

Sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok su svoj dolazak u BiH otkazale delegacije Kosova i Albanija u znak protesta zbog ponižavajućeg tretmana delegacije Kosova od strane formalnog domaćina regionalnog skupa Milorada Dodika, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

Učesnici će razgovarati o aktuelnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire kao preduslovi za održivi razvoj te regionalnim i evropskim integracijskim procesima.

Čitaj još:   RASIM Ljajić se ne boji promjena...

Sastanak prethodi Samitu na nivou predsjednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsjedanje Bosne i Hercegovine SEECP-om pod motom “Bolja povezanost za bolji život”.

Kako prestavnici medija doznaju, dolazak na sutrašnji sastanak, potvrdili su predsjednici Turske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, te premijeri Srbije i Bugarske.

Iz Albanije i Kosova neće doći niko, dok će sve ostale države koje su pozvane na sastanak, biti zastupljene na nižoj razini, što se do sada nikada nije desilo od uspostave ovog formata regionalnog dijaloga. 

izvor (S.B.)

Komentariši