POTOČARI: JASINI i molitve za duše 33 žrtve srebreničkog genocida…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DANAS U Memorijalnom centru u Potočarima će biti klanjana dženaza- namaz i obavljen ukop i dženaza posmrtnih ostataka 33 žrtve…

SREBRENICA: BiH, vijesti, četvrtak 11. 07.2019… 06: 59… POTOČARI: JASINI i molitve za duše 33 žrtve srebreničkog genocida…

Predhodne noći je u Musali Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari proučena hatma-dova i tevhid za duše 33 žrtve srebreničkog genocida 1995. godine, javio je dopisnik regionalnog portala iBalkan.net

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do Musale u Memorijalnom centru izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida počinjenog u julu ’95. u Srebrenici.

Tabute s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musale prenijeli su članovi porodica ubijenih Srebreničana kao i učesnici ovogodišnjeg Marša mira.

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

Čitaj još:   DRASTIČNA PROMJENA VREMENA, TEMP PADAJU ZA 20 C, SNIJEG…: Gdje će, kada i koliko padati do naredne srijede...

On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. U zelenom tabutu maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav. Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković. Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Čitaj još:   BEOGRAD, DRAMA DUDE IVKOVIĆA: Nestao sin slavnog trenera, našli su ga u teškom stanju...

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši