SARAJEVO, AMBASADOR TURSKE: “Radimo na izručenju pripadnika FETO-a iz BiH u skladu s međunarodnim pravom…”

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haldun Koç, za tursku naciju, teroristička organizacija FETO, koju predvodi Fethullah Gülen, napala legitimno na izborima izabranu vladu i predsjednika države…

SARAJEVO: BiH, vijesti, vijesti. nedelja 14. 07.2019…07: 49…  SARAJEVO, AMBASADOR TURSKE: “Radimo na izručenju pripadnika FETO-a iz BiH u skladu s međunarodnim pravom…”

PREDHODNOG DANA JE Ambasador Turske u BiH Haldun Koç govorio je danas o važnosti ovog datuma za tursku naciju podsjetivši da je tada teroristička organizacija FETO, koju predvodi Fethullah Gülen, napala legitimno na izborima izabranu vladu i predsjednika države…

Bio je to napad, istaknuo je, na ustavni poredak države. Istovremeno Koç napominje da su tada goloruki civili suprotstavili tekovima koji su bili na ulicama i, između ostaloga, zatvorili su most na Bosforu u Istambulu.

Osim toga izvršen je pokušaj napada na predsjednika Republike Turske, Redžepa Tajipa Erdoğana, napadnute su i televizijske kuće, privatne i državne, kako bi emitirali poruke terorista ili ih ugasili, a odbrana zemlje bila je prekretnica u historiji turske demokratije.

Čitaj još:   KADRA, BRZO ZABORAVIO IZABELA, PATI ZA NJIM "Parovima 7"... (foto)

Podvukao je da je poziv državnog vrha BiH u znak podrške u borbi za demokratiju bio među prvima, upravo zbog toga zahvalio je BiH izražavajući nadu da će saradnja između dvije države i u smislu zaustavljanja aktivnosti FETO-a.

Na pitanje novinara da li će Turska insistirati na izručenju osoba za koje tvrdi da su pripadnici te organizacije i da li će, ukoliko BiH to odbije, biti ugroženi bilateralni odnosi dvije zemlje ambasador Koç je naglasio da te duboke prijateljske odnose ne može ništa ugroziti.

Pravni proces u vezi s ovim slučajem traje i na pravosudnim institucijama je da o tome odluče. Turska je dostavila sve dokaze koji pokazuju da su oni pripadnici FETO- a – pojasnio je.

Čitaj još:   Tračevi koji su obilježili 2018

Cijeli proces, zaključio je Koç, odvija se u skladu s međunarodnim pravom te će proces, za koji ne zna koliko će trajati, biti vođen u pravnim okvirima.

(Fena/iBalkan.net)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši