IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Sankcije EU neće spriječiti TURSKU da nastavi traženje gasa u moru kod Kipra…

Sankcije koje je EU uvela Turskoj neće spriječiti Ankaru da nastavi traženje gasa u vodama kod Kipra, saopštilo je danas tursko Ministarstvo vanjskih poslova...

ANKARA: Svijet, Ekonomija, vijesti, utorak, 16. 07.2019… 10: 59… ANKARA: Sankcije EU neće spriječiti TURSKU da nastavi traženje gasa u moru kod Kipra…

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU juče su uveli sankcije Turskoj zbog traženja gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra.

Ministri su naveli i da su suspendovali razgovore s Turskom o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke zatražiti da “preispita” pozajmice Ankari.

Šefovi diplomatija su takođe podržali predlog Evropske komisije za smanjenje finansijske pomoći Turskoj za narednu godinu. Oni su upozorili da se dogovaraju dodatne “ciljane mijere” za kažnjavanje Turske koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

Tursko ministarstvo je navelo da EU nije pomenula kiparske Turke i da se ponijela kao da oni “ne postoje”, i optužilo Uniju za “predrasude i pristrasnost”...

“Odluke Savjeta za vanjske poslove EU donijete na jučerašnjem sastanku ni na koji način neće uticati na odlučnost naše zemlje da nastavi s aktivnostima traženja gasa u istočnom Mediteranu”, navelo je tursko ministarstvo.

Čitaj još:   ANKARA:"Tramp obećao, Erdoganu da će sve uraditi na IZRUČENJU GULENA"!

U saopštenju se dodaje da je Turska riješena da brani svoja i prava kiparskih Turaka.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra. Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj i da Turci iz Turske Republike Sjeverni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

izvor sgrncije

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

ANKARA Polaganju zakletve predsjednika Erdogana će prisustvovati 22 predsjednika…

Ukupno 22 predsjednika u ponedjeljak u predsjedničkoj palati u Ankari Read more

Komentariši