IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO, SLUČAJ ŠEŠELJ PONOVO AKTIVIRAN U HAGU: Novi sudija traži HITNO HAPŠENJE I IZRUČENJE…

Novu odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, nakon ponovnog odlučivanja, doneo je 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Daćun, čime je poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji…

HAG: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 18. 07.2019… 12: 59…  BRAVO, SLUČAJ ŠEŠELJ PONOVO AKTIVIRAN U HAGU: Novi sudija traži HITNO HAPŠENJE I IZRUČENJE…

On smatra da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog “zabrinutosti za svoju bezbJednosti i bezbJednost svojih porodica”.

Funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prIJetili i nudili mito svJedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da sveJdoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Čitaj još:   VIC DANA Momačka veče...

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zašitu svJedok

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut SavHeta bezbHenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično dHelo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo – a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke…

IZVOR AGENCIJE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši