HIT: Moćne ‘mrvice’, sadrže dvostruko više kalija od banane, triput više od bobičastog voća…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sjemenke koje imaju visoku prehrambenu vrijednost koja daje više energije, pomaže vam da jasnije razmišljate, umanjuje bolove, a pomaže i u jačanju kose i noktiju. Volite li ih i VI?

ISTANBUL: Regija, Recepti, Vijesti, subota, 20. 07.2019… 18: 59…  HIT: Moćne ‘mrvice’, sadrže dvostruko više kalija od banane, triput više od bobičastog voća…

U chia sjemenkama niz je nutrijenata u udjelima koji premašuju i mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari – sadrže dvostruko više kalija nego banane i triput više antioksidansa od bobičastog voća.

U njima nalazimo vitamine i minerale kao što su magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamini A, D, K i E i vitamini B skupine.

Chia je tradicionalna biljka Južne i Središnje Amerike. Koristili su je drevni Azteci da bi izdržali duga putovanja te suzbili bolove u zglobovima i kostima. Bogata je omega masnim kiselinama, vlaknima, antioksidansima i aminokiselinama.

Suplementi bogati omega masnim kiselinama djeluju protuupalno, poboljšavaju strukturu stijenke krvnih žila, cirkulaciju u tkivima, a samim time djeluju na izdržljivost i energiju.

Velika je korist za zdravlje od chia sjemenki jer imaju visoku prehrambenu vrijednost koja daje više energije, pomaže vam da jasnije razmišljate, umanjuje bolove, a pomaže i u jačanju kose i noktiju...

Mogu se uzimati zasebno, ali i miješati s drugom hranom. Chia sjemenke s pravom nose titulu supernamirnice. I nisu samo modni hit jer postoje i znanstvene potvrde o njihovu blagotvornom utjecaju na ljudsko zdravlje. U sitnim sjemenkama skriva se prava riznica važnih tvari i spojeva: mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, aminokiselina…

Čitaj još:   POLICIJA TRAGA ZA SANDŽAKLIJOM zbog TEŠKOG UBISTVA STOLICOM!!!

Dovoljno je uzimati jednu čajnu žlicu dnevno (pomiješanu u razne vrste jela).

No, želimo li poboljšati probavu i pridonijeti gubitku suvišnih kilograma, možemo uzimati tri do četiri čajne žlice dnevno.

Chia sjemenke za mršavljenje djeluju na više načina. Naime, njihov nutritivni sastav općenito povoljno djeluje na zdravlje cijelog organizma pa se preporučuju u redukcijskim dijetama jer veoma brzo mogu nadomjestiti nedostatak mnogih tvari…

Namočene sjemenke nabubre i stvaraju sluz pa gotovo trenutno pružaju osjećaj sitosti (jer su nabubrile i lagano se probavljaju), pospješuju rad crijeva, ubrzavaju probavu i izlučivanje toksina te sprečavaju zatvor, što sve zajedno nisu neobične pojave kada jedemo manje hrane i želimo se riješiti viška kilograma.

Čitaj još:   DARKO, U DEPRESIJI: Shvatio šta je uradio, želi da vidi samo...

Važno je spomenuti da ne podižu razinu šećera u krvi pa time ne izazivaju ni brzi osjećaj gladi.

Želimo li potpuno iskoristiti vrijednost ovih sjemenki, najbolje ih je neposredno prije konzumiranja sitno samljeti, primjerice u električnom mlincu za kavu. Tada će nutrijenti iz sjemenki biti lako iskoristivi u probavnom sustavu pa će ih tijelo moći apsorbirati.

Mljevene sjemenke možemo upotrijebiti za već spomenuti doručak uz žitarice i voće, posipati ih po raznim slanim i slatkim jelima (juhe, sendviči, salate, razna jela s povrćem, deserti…), dodavati u tijesto za kruh, kolače i kekse...

izvor jutarnji list.hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši