IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI ATAK: Izraelske snage počele rušiti palestinske domove…

Evropska unija (EU) pozivaju Izrael da odmah zaustavi uništavanja u regiji Wadi al- Hummus kvarta Sur Baher u okupiranom istočnom Jerusalemu…

JERUSALEM: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 22. 07.2019… 15: 59… NOVI ATAK: Izraelske snage počele rušiti palestinske domove…

Buldožeri, uz prisustvo stotina izraelskih vojnika i policajaca, ušli su u Sur Baher kako bi srušili domove...

Izraelske vlasti počele su rano jutros s uništenjem deset palestinskih zgrada, koje sadrže oko 70 palestinskih stanova, u Wadi al Hummusu. Tim uništenjima raseljena su 24 Palestinca, među kojima devetero djece. Većina tih zgrada nalazi se u zonama A i B, gdje civili žive, u skladu s sporazumom iz Osla, pod jurisdikcijom Palestinskih vlasti.

– Izraelska politika širenja naselja, uključujući i akcije poduzete u tom kontekstu kao što su prisilna raseljenja, deložacije, rušenja i zaplijene kuća, nelegalni su po međunarodnom pravu. U skladu s dugotrajnom politikom EU, očekujemo od izraelskih vlasti da odmah prekinu rušenja kuća – navodi se u izjavama za javnost koju je objavio portparol EU.

– Nastavak takve politike podriva dvodržavno rješenje i mogućnost trajnog mira, i ozbiljno ugrožava mogućnost da Jerusalem postane prijestonica obje države – izjavio je portparol, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Čitaj još:   LIČNOST MJESECA: Hrabra učiteljica ADELA i LEKCIJA sandžačkim liderima o DOSTOJANSTVU... (foto)

Izraelski buldožeri, u prisustvu stotina vojnika i policije, ušli su u palestinsko selo Sur Baher te počeli rušenje oko 100 kuća na području Wadi al-Hummus, blizu zida razgraničenja, uprkos protestima Palestine i kritika međunarodne zajednice.

Izraelska vojska smatra da domovi blizu zida koji prolazi okupiranom Zapadnom obalom, često nazvanim i “zidom aparhejda”, predstavljaju sigurnosni rizik.

Vrhovni sud Izraela odlučio je u korist vojske prošlog mjeseca i stavio je ponedjeljak za krajnji rok za rušenje. Palestinci kažu da će ovo biti presedan za ostale gradove uz liniju barijere, koja se proteže hiljadama kilometara oko i kroz okupiranu Zapadnu obalu.

“Kada sruše kuću, bit ćemo na ulici,” kaže Ismail Abadiyeh, 42-godišnjak, koji živi u jednom od objekata sa svojom porodicom, uključujući četvero djece, izjavile su diplomate.

Ali izraelski Vrhovni sud je rekao kako su objekti prekršili zabranu gradnje.

Izralska vojska presjekla je zaštitnu ogradu oko sela rano u ponedjeljak ujutro, kako bi lakše prišli objektima.

Izvor: Al Jazeera

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši