Šta se krije iza ostavke Ramuša Haradinaja: Dva moguća scenarija poslije odlaska u HAG…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Haradinaju je od uvođenja taksi popularnost porasla. Po povratku iz Haga, procijenjuje se da neće biti zadržan ili bar ne pri prvom odlasku, on će nesumnjivo imati veći rejting…

PRIŠTINA: Kosovo, vijesti, ponedeljak, 22. 07.2019… 21: 59… Šta se krije iza ostavke Ramuša Haradinaja: Dva moguća scenarija poslije odlaska u HAG…

Priština trenutno nema nijednog legitimnog pregovarača za dijalog sa Beogradom i to je činjenično stanje nakon ostavke Ramuša Haradinaja i nedavne odluke suda da pregovore ne može da vodi Hašim Tači

Potpuna blokada pregovora o budućnosti Kosova i Metohije, takse neće biti ukinute prije jeseni, a možda ni tada. Ili pregovori se nastavljaju, ubrzavaju, a takse se ukidaju vrlo brzo, možda i prije jesenjih izbora na Kosovu.

Prištinom kruže obadvije varijante budućih događaja, s tim da svaka od njih ima istu napomenu – sve zavisi od Amerike.

U svakom od ova dva scenarija glavna stavka je i dalje poziv Haradinaju kao osumnjičenom pred Specijalnim sudom za razne zločine na KiM i njegova iznenadna ostavka. Od pravog uzroka ovog dešavanja zavisi i dalji ishod događaja. 

Lider Alijanse za budućnost Kosova podnio je ostavku, a mogao je to i da ne učini sada i pomjeri se sa mijesta premijera tek u slučaju da protiv njega bude podignuta optužnica.. “Moralno” obrazloženje Haradinaja da ne želi zbog tzv. Kosova da njegov premijer ide u Hag kao osumnjičeni, većini nije ubjedljivo. 

Čitaj još:   Vic dana Mala Vaska i udaja

Haradinaju je od uvođenja taksi popularnost porasla. Po povratku iz Haga, procjenjuje se da neće biti zadržan ili bar ne pri prvom odlasku, on će nesumnjivo imati veći rejting. Broj glasača se uvećao i Samoopredeljenju Aljbina Kurtija, ali i LDK poznatoj po pokojnom Ibrahimu Rugovi. U ovom slučaju, Haradinajev AAK sa ove dvije partije ima većinu, a imaju istu matricu – nikakva podjela, niti korekcija granica. 

Tako je sa popularnošću na Kosovu sve dok u Prištinu ne doputuje neki visoki američki diplomata i podrži nekog drugog. I sama priča da iza slanja Haradinaja u Hag stoje Amerikanci, odmah je umanjila njegovo herojstvo – kaže sagovornik iz parlamenta. 

Oni koji su zagovornici tvrdnje da je Haradinaj baš sada poslat u Hag u dogovoru sa Amerikancima kako bi bio sklonjen, smatraju da će dijalog biti odblokiran, a takse vrlo brzo ukinute.

Činjenicu da je 27. juna Ustavni sud Kosova odlučio da pregovori ne mogu da se vode na nivou predsjednika, ističu da to nije prepreka za Hašima Tačija. Po njima on i Kadri Veselji drže cijelo Kosovo i sve institucije pa i Ustavni sud. Po ovom tumačenju budućih događaja, sporazum o Kosovu se postiže do kraja godine, a pregovarači sedaju za sto već na jesen. 

Druga verzija događaja je – Haradinaj se vraća iz Haga kao pobjednik i na izborima dobijaju krajnje ekstremne opcije kosovskih Albanaca.

Čitaj još:   Uragan Dorijam, ide na Bahame, prerastao je u kategoriju 5, Floridi prijeti katastrofa... (foto i video)

Nema ukidanja taksi, ni privremene suspenzije sve dok Beograd ne prizna Kosovo, odnosno ne odblokira učešće u međunarodnim institucijama. Za pregovarački sto se seda tek poslije izbora u centralnoj Srbiji sledeće godine. Rešenja nema prije septembra 2020. godine. Tvrda opcija ne pristaje na najmanji ustupak, niti korekciju granica…

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši