IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KIBORZI: Hoće u mozgove da stave čudne implante, evo o čemu se radi! (video)

Neuralink (NeuraLink), kompanija koju je osnovao Ilon Mask kako bi istražio načine za povezivanje ljudskog mozga sa kompjuterskim interfejsom…

HJUSTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 23. 07.2019… 08: 59… KIBORZI: Hoće u mozgove da stave čudne implante, evo o čemu se radi! (video)

Uređaj je već testiran kod majmuna koji je uspio da mozgom kontroliše kompjuter, tvrdi Mask. Iz kompanije navode da žele da se usredsrede na pacijente sa ozbiljnim neurološkim problemima…

Ali Mask pre svega ima ideju o budućnosti “superljudske kognicije”. Uređaj koji je kompanija napravila sačinjen je od male sonde koja sadrži više od 3.000 elektroda zakačenih na fleksibilne navoje – tanje od ljudske kose – koji mogu da nadziru aktivnost 1.000 neurona.

Prednost ovog sistema, kako ističu u kompaniji, jeste što će moći da targetira veoma specifične dijelove mozga, što će operacije učiniti mnogo bezbjednijim. Takođe će moći da se analiziraju zabiležene informacije, kako bi se utvrdilo koji tip stimulacije odgovara pacijentu.

Čitaj još:   HOROR U NOVOM SADU: IMA MRTVIH, Hitna unutra zatekla JEZIV prizor...

“Neuralink” ne objašnjava kako sistem prenosi moždane aktivnosti ili kako uređaj može da stimuliše moždane ćelije. “Nije kao da ćemo odjednom imati neku neverovatnu neuralnu mrežu i da ćemo kontrolisati ljudske mozgove”, rekao je Mask na prezentaciji.

Ali, onima koji to budu prihvatili, sistem će omogućiti “simbiozu za vještačkom inteligencijom”. Mask je ranije izjavio da bi vještačka inteligencija mogla da uništi ljudsku rasu. “Čak i u najblažem scenariju veštačke inteligencije, bili bismo nadjačani”, izjavio je.

“Sa moždanim interfejsom sa velikim protokom, možemo da budemo u toku i imamo opciju da se sjedinimo sa veštačkom inteligencijom”. Povezivanje mozga sa interfejsom bi stvorilo novi sloj “superinteligencije” u ljudskom mozgu, dodao je. Nešto što ljudi “već imaju uz pomoć njihovih telefona”.

“Neuralink” nije jedina kompanija koja radi na neuralnim mrežama. “Kernel”, koju je osnovao Brajan Džonson, takođe pokušava da “umnogome poboljša i proširi granice ljudske kognicije”.

izvor iBalkan.net/BBC Foto: Shutterstock

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši