IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TEHERAN: Šta Iranci misle o sukobu sa Amerikom…

TEHERAN: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 24. 07.2019… 07: 59… TEHERAN: Šta Iranci misle o sukobu sa Amerikom…

BBC je dobio rijetku priliku da uđe u Iran kako bi procijenio raspoloženje javnosti dok se produbljuju tenzije sa Amerikom…

Iranci su i dalje ljuti što je američki predsjednik Donald Tramp prošle godine raskinuo nuklearni sporazum i zemlji uveo pogubne sankcije.

Dopisnik BBC-ja Martin Pejšns, zajedno sa kamermanom Nikom Milardom i producentkinjom Sarom Svift, posetili su Teheran i sveti grad Kom, kako bi razgovarali sa Irancima o narastajućoj krizi.

Dok su bili u zemlji, njihovo snimanje bilo je kontrolisano – kao i u slučaju svih drugih stranih medija, tim je u svakom trenutku pratio vladin predstavnik.

Čak i u sparnim ljetnjim mjesecima, i dalje se nazire snijeg na visokim proplancima planine Alborc koja čini zadivljujuću pozadinu glavnog grada Irana.

Najluksuzniji kvartovi Teherana smiješteni su na padinama, pružajući utočište od vreline i zagađenja koji guše ovaj grad od skoro devet miliona stanovnika.

Vikendom mnogi Iranci – i mladi i stari – odlaze u šetnju planinskim stazama sa rančevima i štapovima za planinarenje da bi ostavili grad za sobom. Ali čak i visoko na čistom planinskom vazduhu nema bjekstva od američkih sankcija.

„Ko nije pogođen ovim”, jedan čovek postavlja retoričko pitanje...

Da bi ilustrovao suštinu, pokazuje mi planinarsku kopču, koja mu visi sa pojasa. Ona sada košta četiri puta više nego prije godinu dana.

Čitaj još:   IZET Hajrović, pogodio, Dinamo, ipak ostao bez 15 miliona eura i bez Lige prvaka...

Donald Tramp ponovo je uveo Iranu sankcije prošle godine, nakon što je jednostrano istupio iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. godine.

Taj sporazum sklopili su Iran i šest svijetskih sila…

Odluka Amerike učvrstila je ovdašnje radikale u stavu da nikada nije ni smijelo da se vijeruje Vašingtonu.

Nepoverenje prema Americi (i Velikoj Britaniji) vuče duboke korijene u Iranu, budući da su ove dvije zemlje 1953. godine organizovale državni udar kojim je svrgnut demokratski izabran premijer.

„Mi, Iranci imamo veoma dugu historiju i uvuhek moramo da se suočavamo sa problemima”, kaže Hadi, vlasnik jednog od malih kafića koji nudi osvježenje planinarima u prolazu.

Bivši iranski zamenik ministra spoljnih poslova Hosein Šeikholislam kaže da je to zato što rat nije u interesu nijedne od zemalja.

„Neće biti rata. Naravno, moguće je da će neko počiniti grešku. Ali mi ne želimo rat.”

„A ja verujem da Tramp shvata da mu rat ne ide u korist, zato što rat protiv nas znači mrtve američke vojnike – a on nije spreman da organizuje sahrane po Vašingtonu”, kaže Šeikholislam.

Vlasti su žestoko reagovale na masovne proteste i insistiraju na tome da ne postoji snažan opozicioni pokret u Iranu.

Ali ovo je zemlja sa mnogim političkim opcijama.

Imate tvrdokorne vjerske konzervativce, baš kao i liberale – i vijerovatno većinu Iranaca koji samo žele da gledaju svoja posla. Upravo su ove podjele ono što Tramp misli da može da iskoristi.

Čitaj još:   "MEDO", Upućen u Klinički centar po vlastitoj želji, prekinuo štrajk glađu...

Da ne bude zabune, zemlju trenutno vode radikali.

Ali kad se Iran nađe u sukobu sa Amerikom, većina Iranaca, bilo konzervativni ili liberalni, vlastitu zemlju stavlja na prvo mjesto.

izvor BBC News

MOJ VUČKO, BAGER NAIŠAO NA CRNOG: Urnebesne parodije na temu protesta… (video)

Jednočasovne blokade saobraćajnica u Srbiji, na poziv nekoliko ekoloških organizacija Read more

VIC DANA: PURGER iz Zagreba u Beogradu sjedi u kafiću na Zvezdari naručio kavicu i… (foto)

Konobar ga zbunjeno pogleda i… BBEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, petak, 03.12.2021…00,45… VIC Read more

Dnevni horoskop za 3. decembar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

Komentariši