IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZARAZNI VIRUS USRED JULA : Odrasli u većoj opasnosti, poziva se na posebnu OPREZNOST…

Varičela ili ovčje boginje, u ljetnjem periodu nije uobičajena, veliki broj građana, djece tako i odraslih, zaraženo je ovim virusom…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 24. 07.2019… 08: 59…  ZARAZNI VIRUS USRED JULA : Odrasli u većoj opasnosti, poziva se na posebnu OPREZNOST…

Prema izvještaju o zaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, godišnje se u našoj zemlji prijavi između 33.000 i 45.000 slučajeva oboljelih od varičela, uglavnom djece. Ipak, primer da i odrasli, i to usred ljeta, mogu da se zaraze, pokazuje slučaj doktora Ljubiše Jeremića:

Pojava varičela, poznatih kao ovčje boginje, u ljetnjem periodu nije uobičajena, međutim, veliki broj građana, kako djece tako i odraslih, zaraženo je ovim virusom.

Doktori naglašavaju da jednom kada virus uđe u organizam, ostaje cijelog života, te se, usled pada imuniteta, može ponovo reaktivirati.

Iz Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” nije dobijen konačan podatak koliko je ljudi oboljelo od ovčjih boginja od početka ove godine, ali napominju da “su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od varičela poslednji put registrovani 2011, kada su prijavljena tri”.

Čitaj još:   BEOGRAD MU SE NAJEŽIO: Dritan čestitao Dan nezavisnosti Kosova... (foto)

Međutim, infektolog Dragan Delić rekao je da kod varičela retko dolazi do komplikacija:

Komplikacije nisu česte, a kod djece je to najčešće upala malog mozga. Odrasli su u većoj opasnosti, jer komplikacija može biti upala pluća ili srednjeg uha. Nema zaštite od ovih boginja, ko bude izložen, biće i zaražen, ako nije preležao. Ipak, nema razloga za paniku, riječ je o dobroćudnoj virusnoj osipnoj groznici.

O TRENUTNOJ ZARAZI I VIRUS USRED JULA OBARA I MLADE I STARE: Odrasli u većoj opasnosti, poziva se na posebnu OPREZNOST!!! Pričaće se i pisati i u narednom periodu…

izvor Srbija danas

PODGORICA: Zastava Crne Gore i na džamiji u Staroj Varoši… (foto)

Kad je namjera dobra, sve se oprašta... PODGORICA: Crna Gora, Read more

Komentariši