TUGA, SVE MANJE ĐAKA U ŠKOLAMA: Klupe u BiH ostaju prazne, nastavnici i učitelji gube posao… (video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama i postao je hroničan i ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva…

SARAJEVO: BiH, ekonomija, putovanja, vijesti, petak , 26. 07.2019… 10: 59… TUGA, SVE MANJE ĐAKA U ŠKOLAMA: Klupe u BiH ostaju prazne, nastavnici i učitelji gube posao…

U školskim klupama u BiH, đaka je sve manje, a škole – uglavnom one područne – zatvaraju se, dok učitelji i nastavnici ostaju bez posla.

Ove godine u čak 92 područna odeljenja osnovnih škola u Republici Srpskoj nijedan prvačić neće sjesti u đačke klupe. Broj đaka se smanjuje i u centralnim školama, pogotovo u manjim mjestima. Primera radi, 1.300 prvačića je manje nego prije samo devet godina.

U novu školsku godinu koja je pred nama (2019/2020.) samo u Unsko-sanskom kantonu biće zatvoreno 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Tako je pokazala analiza primenjivosti pedagoško-normativnih akata s predlozima reformi, a utvrdila ju je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK.

Čitaj još:   Mensura POTRESLE čestitke Minine majke, pa je DO DETALJA ispričao ŠTA sve ZAMJERA Mini...(foto i video)

Zatvaranje škola i smanjenje broja zaposlenih u prosveti, direktna je posledica manjeg broja djece u školama. Prethodnih godina u velikom broju odeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma, koji podrazumeva najmanje 18 učenika.

Vlasti Unsko-sanskog kantona najavile su bolne rezove, zbog čega su, kao i zbog kršenja kolektivnog ugovora, prije mjesec dana protestovali prosvetni radnici ovog kantona. Za septembar su najavili generalni štrajk.

Zehra Hodžić, predsednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK smatra da će bolnim rezovima vlasti doprineti još nižim pedagoškim standardima i novim razlozima za iseljavanje porodica iz Krajine.

“Uzmite budžete Unsko-sanskog kantona od 2014. godine pa sve do danas videćete da je 400 radnika manje u obrazovanju u odnosu na 2014. To znači da se smanjuje broj zaposlenih u obrazovanju, što je neminovno i mi smo svijesni toga. Ali, da li treba sada puniti učionice do maksimuma, koji iznosi 32, a recimo u Kantonu Sarajevo je 28 učenika”, rekla je Hodžić.

Čitaj još:   Drama na aerodromu u Floridi: Avion U PLAMENU, prinudno sletio... (foto i video)

U prve razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj ove godine će krenuti oko 9.300 prvačića, podaci su Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, piše Radio Slobodna Evropa.

izvor iBalkan.net/Radio Slobodna Evropa

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *