ISTANBUL: Položen, kamen temeljac za gradnju prve crkve u modernoj Turskoj… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Riječ je sirijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jefrema Sirina koja će se graditi u istanbulskoj četvrti Yesilkoy…

ISTANBUL: Regija, Znimljivosti, vijesti, subota, 03. 08 .2019… 17: 57…  ISTANBUL: Položen, kamen temeljac za gradnju prve crkve u modernoj Turskoj…

Uz prisustvo predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u Istanbulu je danas svečano položen kamen temeljac za gradnju crkve Svetog Jefrema Sirina, koja će biti prva crkva izgrađena u modernoj Turskoj…

Riječ je sirijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jefrema Sirina koja će se graditi u istanbulskoj četvrti Yesilkoy, a Erdogan je u svom obraćanju na ceremoniji kazao kako ovu crkvu vidi kao jedno novo bogatstvo grada Istanbula. 

Erdogan je također kazao kako bi gradnja crkve trebala biti završena u roku od dvije godine. 

Podvukao je kako su, od Španije do sjeverne Afrike, vrata i srce njegove zemlje uvijek bili otvoreni za potlačene iz svih dijelova svijeta. 

“Trenutno smo u našoj zemlji ugostili blizu četiri miliona ljudi, među kojima su arapi, kurdi, turkmeni iz Sirije i Iraka, ali isto tako i manjinske vjerske skupine kao što su asirci i jezidi”, rekao je Erdogan, te dodao: “U našoj svijesti i našim srcima nikada nije bilo niti će ikada biti mjesta za diskriminaciju.”

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici crkve i brojni građani. Jefrem Sirin, po kojem će crkva nositi ime, bio je sirijski đakon i hrišćanski teolog iz 4. vijeka. Pisao je uglavnom himne, pjesme i biblijske komentare.

Čitaj još:   ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar...

Republika Turska inače je posredstvom Generalne direkcije vakufa izdvojila vrlo značajna sredstva kojima je u više gradova dosad restaurirano ukupno 14 crkava i sinagoga. 

Prema informacijama, širom Turske djeluje ukupno 167 vjerskih zajednica ili fondacija, među kojima 77 grčkih, 54 armenske, 19 jevrejskih, 10 asirskih, tri kaldejske, dvije bugarske, te po jedna gruzijska i maroni zajednica. 

U sklopu aktivnosti Vakufske direkcije Turske koja se bavi restauracijom objekata od historijskog značaja, obnovljene su Velika sinagoga u Edirneu, Crkva Aja Nikola na otoku Gokceada, Crkva sv. Đorđa u Istanbulu, gdje je sjedište Carigradske patrijarhije, te Grčka pravoslavna crkva u Hatayu i Crkva sv. Stefana u Istanbulu. 

Početkom prošle godine u Istanbulu je svečano otvorena bugarska pravoslavna crkva Svetog Stefana, poznata i pod nazivom “Gvozdena crkva”, jedna od najinteresantnijih crkava u Istanbulu i nalazi se na samoj obali Zlatnog roga. Jedinstvena je po tome što je u potpunosti od kovanog željeza. Restauracija ove crkve trajala je punih sedam godina. Svečanosti su prisustvovati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i bugarski predsjednik Bojko Borisov. 

Čitaj još:   SAUDIJSKI TUŽILAC, PRIZNAO: Ubistvo Kašogija bilo je UNAPRED SMIŠLJENO!!!

U toku je priprema za restauraciju Manastira Tunisina u Istanbulu, Centralne sinagoge u Hatayu, kapele Yildiz Koy na Gokceadi, te armenske crkve Samandag Yogunoluk...

izvor agencije AA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši