KATASTROFA I PAKAO: Na Aljasci temperatura 32 C, Sibir u plamenu, nestaju glečeri na Grenlandu, EVROPA KLJUČA(foto, video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Polje visokog vazdušnog pritiska koje je prešlo preko Aljaske u junu 2019. pokrenulo je talas vrućina neviđenog inzentiteta…

REJKJAVIK: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 07. 08 .2019… 10: 57… KATASTROFA I PAKAO: Na Aljasci temperatura 32 C, Sibir u plamenu, nestaju glečeri na Grenlandu, EVROPA KLJUČA! (video)

Krajem jula došlo je do najvećeg otapanja lednika na Grenlandu, kada se nekoliko milijardi tona vode slilo u Atlantski okean, što je automatski dovelo do podizanja svJetskog nivoa mora…

Istovremeno, na Aljasci su zabiležene rekordne temperature, dok u Sibiru bukte požari, a vatra je zahvatila tri miliona hektara šume. Velike posledice vrelog talasa osjećaju se i širom Evrope gdje je u većini država izmerena najviša temperetura otkad se vrše merenja.

Topljenje glečera je direktno prouzrokovala topla vazdušna masa koja je do Grenlanda došla nakon što je Evropi donela neverovatno visoke temperature. To pokazuju i podaci kojima raspolaže NASA, te se lako da primetiiti koliko je temperatura vazduha poslednje nedelje jula bila iznad prosjeka u odnosu na raniji period. Do ovih podataka se došlo primenom Godard sistema za posmatranje Zemlje (GEOS), a koji ukazuju na temperaturu izmjerenu na visini od 2 metra iznad zemlje. 

Čitaj još:   ISTINA: Dolaskom Trampa na čelo SAD najveću korist izvukao Izrael...

Nekoliko prizmenih instrumenata koji vrše merenja, uključujući i jedan na meteorološkoj stanici koja se nalazi na najvišem djelu centralnog područja Grenlanda, rijetko je moguće zapaziti skok temperature do 0 stepeni C.

No, 30. jula se desilo nešto neočekivano, te je temperatura u tom dijelu otoka ne samo dostigla pomenutu temperaturu nego je i prešla istu…

Da čitava situacija bude dramatičnija, povećanje je bilo na snazi čitavih 11 sati! To je skoro dvostruko više u odnosu na poslednje veliko topljenje iz jula 2012. godine. 

Visoke temperature dovode do toga da se voda koja se stvara otopljavanjem lednika koncentriše na površini ledenog pokrivača. To prikazuje i fotografija koju je NASA usnimila 30. jula na severozapadu Grenlanda, na samoj ivici ledenog pokrivača. Topljenje tokom ljetnjih mjeseci je ovde, na periferiji, uobičajeno.

Meteorolozi u Ferbenksu javili su da je vidljivost pala ispod 1.600 metara zbog dima, a senzori kvaliteta vazduha u gradu bileže nagli rast koncentracije čestica u vazduhu. Na fotografiji koju je snimila Stanica Tulik, vidi se da dim zamagljuje sunce duž rijeke Čena u Fejrbenksu. Do devetog jula na Aljasci je zabilieženo 38 velikih požara, koji su zahvatili ukupno 280.000 hektara – oko 52 odsto cijelokupne površine koja je izgorela u SAD tokom 2019, pokazuju podaci Nacionalnog međuagencijskog požarnog centra. 

Čitaj još:   Otkriven UZROK SMRTI bebe: Majka je podojila, a kasnije je našla mrtvu! (foto)

U Belgiji je, kao i u mnogim dijelovima zapadne Evrope, u četvrtak zabiležena rekordna temperatura od 41,8 stepeni i to u mjestu u Begijnendijk, 30 kilometara istočno od Brisela. Španija i Portugalija bore se sa požarima kako temperature rastu, a Italija je izdala upozorenja na požar. Luksemburg, Italija i Švedska se takođe suočavaju sa temperaturama višim od 30 stepeni C. 

iBalkan.net/NASA Earth Observator

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *