ISLAM, POSTAJE NAJVEĆA RELIGIJA: Kakve promjene nas čekaju do kraja ovog stoljeća… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Svijet postaje religiozniji, a islam preuzima tron od hrišćanstva

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 08. 08 .2019… 10: 57…  ISLAM, POSTAJE NAJVEĆA RELIGIJA: Kakve promjene nas čekaju do kraja ovog stoljeća…

Religija, bez obzira što joj pada popularnost na zapadu, širi se širom svijeta. Tako će do 2050. muslimani činiti 10 odsto evropske populacije, dok će ih do 2100. biti više nego hrišćana na cijelom svijetu. U budućnosti, sve će vjere doživjeti povećanje broja sledbenika, osim budizma…

TAKO DA ĆE DO 2010. se 16 odsto populacije izjasnilo kao vjerski neopredeljeno, a ta brojka će do 2050. pasti na 13 odsto, većinom zato što je riječ o starijim osobama bez djece. Zemlje s najviše nevjernika su bile Kina, Japan i SAD, a za 35 godina će većina njih biti na zapadu.

“Do 2100. oko jedan odsto više populacije će biti muslimani (35 odsto), nego hrišćani (34 odsto)”, napisali su autori iz “Pew” centra za istraživanje.

Iako mnogi možda ne misle tako, iz Pew centra su potvrdili da broj verski neopredeljenih ljudi, čime se misli na ateiste, agnostike i druge osobe koje se ne povezuju s religijom, značajno opada.

Čitaj još:   BARCELONA, RAT NA AERODROMU: Desetine, povređenih u obračunu sa policijom, otkazani letova... (foto)

Na karti možete videti detaljan prikaz tačnije procenat individualaca koji će do 2050. biti sledbenici islama, hrišćanstva, hinduizma, budizma ili neke druge religije, kao i onih koji neće biti religiozni.

Sve će vere, prema Pew centru, doživjeti povećanje broja sledbenika osim budizma. Glavni razlog za to je što trenutno živi budisti imaju malo potomaka, pa će ostariti i izumrijeti.

Četvrtina svih hrišćana, tačnije njih 25.5 odsto 2010. godine je živela u Evropi. 2050. tu će ih biti tek 15.6 odsto, dok će najmnogobrojniji biti u Africi.

– Očekuje se da će se do 2050. lista 10 zemalja s najviše hrišćanske populacije drastično izmijeniti. Dok će SAD i Brazil ostati na vrhu, Meksiko će pasti s trećeg na šesto mjesto, a Rusija s četvrtog na osmo. Njemačka i Kina se pak uopšte ne bi trebale naći na toj listi 2050 – objavili su autori istraživanja.

Čitaj još:   ANKARA: Turska mijenja li stav prema Asadu, pobijedili na izborima...

Iako je opšte poznato da islam raste na globalnom nivou, uprkos tom porastu do 2050. godine samo će u još dvije zemlje (od ukupno 51) populacija muslimana činiti više od 50 odsto.

Do 2050. godine Pew izveštaj predviđa da će se 30 odsto (2,8 milijardi) stanovnika izjašnjavati kao muslimani, za razliku od 31 odsto (2,9 milijardi) hrišćana. U Evropi će vjerovatno do 2050. godine biti 10 odsto muslimana, a u SAD-u će to biti druga vjera po veličini. Pretpostavlja se da će rasti broj muslimana jer je sve više mlađih vjernika, pa je infantilni mortalitet u opadanju.

Istovremeno, između 2010. i 2015. godine kod muslimana je zabilježena najveća stopa nataliteta u svijetu, pa muslimani trenutno čine gotovo četvrtinu svjetske populacije (23.2 odsto).

Jevreja će ostati dva odsto, a većina će ih živjeti u Izraelu. Treba napomenuti doduše da i trenutno osam od deset Jevreja živi u SAD-u ili Izraelu.

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *