IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTIŠAO VELIKI, ČOVJEK: Fahrudin Jusufi… (foto)

Tužan dan za sve koji vole sport i fudbal, ovog petak, 9. avgust 2019. godine OTIŠAO JE VELIKI JUSUFI…

BEOGRAD: Svijet, Sport, fudbal, Zanmljivosti, vijesti, petak, 09. 08 .2019… 20: 59…  OTIŠAO VELIKI, ČOVJEK: Fahrudin Jusufi…

Član “Partizanovih beba”- Fahrudin Jusufi – preselio je u 80. godini.  Rođen 8. decembra 1939. u selu Zli Potok pored Dragaša...

“FK Partizan izražava iskreno saučešće porodici Jusufi usled gubitka velikog čovjeka i fudbalske legende bivše Jugoslavije i crno- bijelih”.

Jusufi je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 55 utakmica i učestvovao na Svjetskom prvenstvu 1962. godine, Evropskom prvenstvu 1960, na kojem je osvojio srebrnu medalju i na Olimpijskim igrama 1960. na kojim se okitio zlatnom medaljom.

U Beograd se sa porodicom doselio još kao dječak gdje je počeo da trenira fudbal u nižerazrednom klubu Pobjeda.

Za prvi tim Partizana debitovao je 1957. godine i najveći dio karijere je proveo na poziciji desnog beka.

Osvajanjem titule šampiona Jugoslavije u sezoni 1964/65, Partizan je stekao pravo da igra u Kupu šampiona Evrope, a tadašnje “Partizanove bebe” predvođene trenerom Florijanom Conjom Matekalom predstavljale su ozbiljnog rivala bilo kom rivalu.

Popularni “Julka” sa Partizanom je osvojio četri titule prvaka Jugoslavije – 1960/61, 1961/62, 1962/63 i 1964/65.

Jusufi je u Partizanu kao igrač bio u periodu od 1957. do 1966. godine, a kao trener od 1987. do 1988. godine.

Čitaj još:   Šta ne biste trebali raditi nakon što dobijete vakcinu protiv COVID- 19... (foto i video)

Poslije crno- bijelih igrao je za Ajntraht Frankfurt, Germaniju Visbaden i austrijski Dornbirn.

Zbog majstorstva i viteškog držanja, kao i entuzijazma s kojim se uvIJek borio, navijači su ga volJeli do obožavanja. On je valjda jedini fudbaler koji je igrao u odbrani a da mu je publika na stadionu skandirala: ,,Ju-ju-Jusufi…“

Jusufi se u Beogradu oženio i formirao porodicu. Njegova dva sina su veoma uspješni ljudi. Jedan je inženjer mašinstva u Beču, drugi je bio uspješan fudbaler Hamburgera . Teška povreda, nekoliko neuspješnih operacija, i karijera je bila završena kad se Saša tek bližio zrelim igračkim godinama. Sad je uspješan poslovni čovjek u Njemačkoj.

Fahrudin Jusufi je živo kao penzioner, živi u Beogradu, bio je i „tehniko“ Železnika, člana Prve savezne lige. Već se dugo ne bavi trenerskim poslom. Imao je tešku i veoma delikatnu operaciju kičme (diskus hernija) i otišao je u invalidsku penziju. Inače, kao trener je imao mnogo uspjeha. Pored Herbergerove škole, on je u Austriji završio Bečku visoku školu fudbala. A kako je u Beogradu kod Špica i Bobeka dugo igrao, ima diplomu i Partizanove škole fudbala. Sve je to spojio sa vrlinama bečke lakoće igranja i poimanja fudbala podunavskih zemalja, koji je godinama bio dominirajući u Evropi i svijetu (Mađarska, Čehoslovačka i Austrija), uz njemačku upornost, disciplinu igre, silinu i besprekornu fizičku spremu, i zato je Jusuil bio izvrstan trener.

Čitaj još:   Privedeno 16 osoba, majku jednog od lidera pustili na slobodu, pronašli im oružje, municiju, mobilne… (foto)

Radio je u klubovima znamenitih njemačkih fudbalskih centara: Gelzenkirhenu, Minhenu, Berlinu, Bohumu, Visbadenu… a potom i u Austriji...

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši