KRVAVI RAT MAFIJA, ZBOG VOĆA: Isplativiji od kokaina, cijena skočila na 10 dolara, trenutno ga uopšte nema na tržištu… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ČAK 19 mrtvih, izmrcvarenih tijela obješeno je preko noći u Uruapanu, gradu u pokrajini Michoachan, iz koje dolazi 80 posto američkog uvoza…

URANPANU (MEKSIKO): Svijet, Crna Hronika, Zanmljivosti, vijesti, nedelja, 11. 08 .2019… 21: 59… KRVAVI RAT MAFIJA, ZBOG VOĆA: Isplativiji od kokaina, cijena skočila na 10 dolara, trenutno ga uopšte nema na tržištu…

Devetnaest mrtvih polugolih tijela meksički mafijaši objesili su preko noći da vise niz most u gradu Uruapanu. Meksički mafijaški karteli i prije su pokazivali strašnu okrutnost u međusobnim obračunima, u kojima je samo prošle godine stradalo 35.964 ljudi.

Ono što je novo jest da meksički karteli glave više ne odrubljuju u borbi za prevlast u trgovini drogom, nego u trgovini – avokadom. Ultrapopularno voće trenutno je isplativije od kokaina – nema popularne dijete bez avokada, nema medijskih nutricionističkih savjeta koji bi ga izostavili.

Avokado je hit: cijena mu stalno raste, a usprkos tome na tržištu ga nema dovoljno, prenosi NPR. Američki mediji izvještavaju da tamošnji restorani ne mogu više udovoljiti potražnji, pa umjesto avokada u salatama i sličnim jelima serviraju druge plodove.

Kutija s 11 kila avokada koštala je 66 dolara, oko 440 kuna, dakle 40 kuna po kilogramu. No sad je skočila na 110 dolara, rekao je Carlos Thome, menadžer poznatog meksičkog restorana El Tepeyac ​u Los Angelesu, za ABC News. To je 730 kuna.

Trenutno avokada uopće nema jer se čeka nova žetva. Ugostitelji se snalaze, među ostalim koriste smjesu tikvica, maslinova ulja i par egzotičnih sastojaka (meksički tomatillosi i papričica japaleno) da bi dobili umak gotovo identičnog okusa kao što ga ima guacamole, poznati umak od avokada.

Čitaj još:   I to je moguće: Trudnoća nakon menopauze... (foto)

Za to su najbolje meksičke tikvice calabacita, slične teksture i okusa poput avokada. Avokado je postao toliko vrijedan da ga se falsificira i vara kupce. I da se za njega prolijeva krv.

Kao i ostalo voće i povrće, Amerikanci većinu avokada kupuju iz Meksika, skoro 99 posto.

Uslijed velike potražnje u Meksiku se krče stoljetne šume da bi se proširili nasadi pod avokadom, čiji uzgoj troši i jako puno vode, što negativno utječe na okoliš jer u nedostatku vode propadaju drugi usjevi i šume. Oko 80 posto američkog tržišta avokada potječe iz meksičke pokrajine Michoacan, jedne od pokrajina s najžešćim kriminalnim obračunima, prenosi britanski Guardian. Uruapan, mjesto u kojem je ovog tjedna osvanulo 19 izmasakriranih tijela, drugi je najveći grad u toj pokrajini.

Mafijaški karteli bore se za zaradu u unosnoj trgovini. Svaki se četvrti kamion s avokadom ukrade svakoga dana. “Avokado je industrija vrijedna milijarde dolara, suviše atraktivna za mafijaške skupine”, kaže Falko Ernst, viši analitičar meksičkog ogranka Međunarodne krizne skupine (ICG – International Chrisis Group), utjecajnog međunarodnog think thanka.

Čitaj još:   HIT HITOVA: Melanija Tramp u farmerkama u kojima noge ubjedljivo izgledaju najbolje

Najmanje tri bande trenutno se bore za kontrolu nad Uruapanom: CJNG, kartel Vitezovi templari te Las Viagras, skupina koja je dio veće organizacije Nueva Familia Michoacana. U tom je gradu 2006. godine pet odsječenih glava gangstera bačeno na podij diskoteke. To je bila kap koja je prelila čašu i označila početak šestogodišnjeg krvavog rata protiv droge koji je poveo bivši predsjednik Felipe Calderon.

Meksički uzgajivači avokada žale se proteklih godina da im je unatoč velikoj potražnji gotovo nemoguće raditi jer je distribucija i prodaja pod kontrolom mafije, a vlast ne čini ništa da im pomogne. Tko želi nešto zaraditi, mora veći dio zarade dijeliti s kakvom mafijaškom organizacijom. Ali ni oni mu ne mogu garantirati zaštitu od svoje konkurencije…

izvor jutarnji.hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši