IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS SMO SE KUHALI, A PRIJETI NEŠTO MNOGO GORE: Spremite se na drugu vrstu DŽEHENEMA…

Iako smo blizu 40-og podioka, već u srijedu zahlađenje će biti drastično, i to za 15 do 20 stepeni Celzijusa…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanmljivosti, vijesti.. ponedeljak, 12. 08 .2019… 22: 49…  DANAS SMO SE KUHALI, A PRIJETI NEŠTO MNOGO GORE: Spremite se na drugu vrstu DŽEHENEMA…

Pad temperature i velika vlaga najviše će smetati pacijentima sa oštećenim krvnim sudovima i problemima s disajnim putevima, pa je potrebno da regulišu terapiju i smanje fizičke aktivnosti…

Poslije paklenih vrućina s temperaturama do 38 stepeni Celzijusovih juče i danas, u regiji juga Evrope i Balkana u noći između utorka i srijede stiže nevrijeme s pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom, što nikako neće prijati građanima koji imaju oštećene krvne sudove, kao i osobama s problemima sa disajnim putevima.

– Naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature u utorak krajem dana i u toku noći prvo će zahvatiti sjeverne i zapadne krajeve, a u srijedu tokom dana i ostale dijelove Balkana.

Lokalno se očekuju obilni pljuskovi sa 20 do 30 litara za kratak vremenski period, i jak vjetar u zoni pljuska – ističu iz FRHMZ.

Iako smo blizu 40-og podeoka, već u sredu zahlađenje će biti drastično, i to za 15 do 20 stepeni Celzijusa!

Čitaj još:   Vic dana Mujo i buduća punica...

Oni dodaju da će u četvrtak još ponegdje na jugu i istoku biti kratkotrajnih pljuskova, dok se od petka opet očekuje sunčano vrijeme s temeraturama oko 30 stepeni C.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, kaže da su visoke temperature normalne u avgustu i da se na to ljudi lako naviknu, ali problem prave nagli padovi temperature, koji utiču na oscilacije krvnog pritiska.

– Najviše je pogođen onaj ko ima loše ili oštećene krvne sudove, bilo da su oni magistralni, koji ishranjuju mozak i srce, ili oni periferni. Svako oštećenje krvnih sudova biće isprovocirano i očekujemo da se nama ljekarima jave osobe koje imaju nestabilan krvni pritisak.

Kad je toplo vreme, krvni sudovi se šire i pritisak pada pa hipertenzivni bolesnici smanjuju dozu svojih ljekova, ali kad napolju naglo zahladni, dođe do perifernog skupljanja krvnih sudova i skoka krvnog pritiska i to je problem.

Ovi pacijenti će osjećati glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, stezanje u grudima, nedostatak vazduha – kaže dr Šehić i dodaje da je najvažnije da se pacijenti ne plaše, da se vrate na dozu lijekova iz hladnijeg perioda, redovno mijere pritisak i da se ne bave napornim radom…

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković: Neću ćutati na negiranje Crne Gore...

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši