IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSOBE, OVE KRVNE GRUPU, NAJTEŽE PODNOSE BOLESTI: IMUNI SISTEM je najslabiji, a Zašto se TOLIKO razlikuju od drugih… (foto)

Ono što jednu krvnu grupu razlikuje od druge su njeni antigeni, odnosno omotač oko crvenih krvnih ćelija eritrocita koji pomaže tijelu da prepozna koje su krvne ćelije vaše…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 14. 08 .2019… 22: 59… OSOBE, OVE KRVNE GRUPU, NAJTEŽE PODNOSE BOLESTI: IMUNI SISTEM je najslabiji, a Zašto se TOLIKO razlikuju od drugih…

Postojanje četiri krvne grupe A, B, AB i 0 ima veze sa evolucijskom prednošću. Uprovo zbog toga, osobe sa određenom grupom lakše podnose bolesti, dok druge imaju slabiji imuni sistem…

 

Australijski doktor Karl Landštajner 1900. otkrio je tri krvne grupe, A, B i 0. To je bilo ogromno otkriće pa je Landštajner 1930. osvojio Nobelovu nagradu za veliko dostignuće u medicini. Nekoliko godina kasnije otkrivena je i krvna grupa AB.

Ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donora krvne grupe B, antitiela u pacijentovom organizmu odbiće primljenu krv jer im ne odgovara.

Tada postoji opasnost od zgrušavanja krvi što može ugroziti život pacijenta.

Postoje dva glavna antigena koja okružuju eritrocite, zvani A i B. Ako je vaša krvna grupa AB, u vašem telu nalaze se i A i B antitela.

Čitaj još:   IMENA DESET Crnogoraca, drže ih na brodu s kokainom, vrijednim MILIJARDU DOLARA, agent DEA poslao oštru poruku... (video)

Krvnoj grupi 0, opet, nedostaje antigena A i B zbog čega će antitijela pacijenta s krvnom grupom 0 da napadnu antitela krvne grupe A i B tokom transfuzije.

Zbog toga osobe sa krvnom grupom 0 mogu primiti samo krv te iste krvne grupe.

Krvna grupa A najstarija je krvna grupa, a sve ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi čovek preživeo, odnosno odupro se određenim bolestima. Tako je prije pet miliona godina nastala krvna grupa 0, a ubrzo nakon nje krvna grupa B.

Vijeruje se da su te mutacije preživele zahvaljujući upravo svojoj otpornosti na određene bolesti. Naučnici su tako ustanovili da se ćelije zaražene malarijom ne vežu lako s krvnom grupom B ili 0, što znači da su osobe s krvnom grupom 0 i B otpornije na malariju nego osobe s krvnom grupom A. Zato se može reći da je krvna grupa A “slabija”od ostalih...

izvor agencije

Čitaj još:   MALI DERBI NA BOSFORU: Nova žrtva je Bešiktaš, Kasimpaša slavila sa 4: 1… (VIDEO)
KRVNE GRUPE: KO ima najslabije zdravlje… (foto)

Ako pacijent s krvnom grupom A primi transfuziju donora krvne Read more

TREBA PAMTITI: Krvne grupe i darivanje krvi…

Krvne grupe su nasljedne i nepromjenjive karakteristike našeg organizma... u eritrocitima krvne Read more

NEMA ISTRAGE: Ostaje tajna, ko je DRITANU nudio 21 milion… (foto)

Advokat smatra da Dritan duguje objašnjenje javnosti, pogotovo zbog činjenice Read more

Komentariši