POSLIJE, DUGE I TEŠKE BOLESTI UMRLA, LEGENDA HOLIVUDA… (foto i video)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Glumac je, kako je saopšteno, umro “u miru” u svom porodičnom domu u Los Anđelesu…

LOS ANGELES: Svijet, Znimljivost, vijesti, subota, 17. 08 .2019… 11: 59…  POSLIJE, DUGE I TEŠKE BOLESTI UMRLA, LEGENDA HOLIVUDA…

Glumac Piter Fonda umro je u 79. godini poslije duge borbe sa rakom pluća, saopštila je njegova porodica…

PITER Fonda, mlađi brat glumice Džejn Fonde i sin holivudske legende Henrija Fonde, napisao je, producirao i igrao u kultnom filmu “Easy Rider” (prevedeno kod nas kao “Goli u sjedlu”…

Glumac je, kako je saopšteno, umro “u miru” u svom porodičnom domu u Los Anđelesu. 

“Sa dubokim žaljenjem saopštavamo da je Piter Fonda preminuo”, napisano je u saopštenju njegove porodice. “U jednom od najtužnijih momenata u našim životima, nismo u stanju da pronađemo adekvatne riječi kako bismo izrazili bol u našim srcima. Dok žalimo, tražimo da se poštuje naše pravo na privatnost. I, dok žalimo gubitak ovog dobrog i dragog čovjeka, takođe želimo da slavimo njegov nepokorivi duh i ljubav za životom. U čast Pitera, podignite čašu za slobodu”, napisano je u saopštenju. 

Čitaj još:   Olujno nevrijeme stiglo i u Beograd: Gromovi kidaju nebo, za naredne sate predviđa se pravi POTOP!

Fonda je umro u 11 prije podne, po lokalnom vremenu. Zvanični uzrok smrti je prestanak rada pluća zbog raka ovog organa. 

Fonda je “holivudska beba”: izašavši iz sjenke poznatog oca Henrija, Piter je urezao sopstveni glumački put, vođen nekomformističkim tendencijama. Postao je značajna figura “counterculture” pokreta 60-tih, i zaradio je nominaciju za Oskara za scenario za psihodelični “road trip” film “Easy Rider” (Goli u sjedlu). 

Piter Fonda je rođen u Njujorku 1940. godine i imao je samo 10 godina kad je njegova majka, Franses Ford Simor, umrla. Fondin odnos sa ocem je bio ograničen, ali on je rekao da su godinama postajali bliskiji, sve do Henrijeve smrti 1982. godine. 

Iako Piter nikad nije dostigao slavu svoje sestre Džejn ili oca Henrija, uticaj filma “Goli u sjedlu”, koji je nedavno proslavio 50-godišnjicu, zacementirao mu je mjesto u popularnoj kulturi. 

Fonda je ovaj film napravio sa još jednim mladim glumcem u usponu, Denisom Hoperom: dvojica bajkera koji vole marihuanu i još ponešto su na putu na jugozapad i “duboki” jug Amerike…

Čitaj još:   VIC DANA Greška u koracima...

Fonda je producirao “Easy Rider”, a Hoper ga režirao, a sve je koštalo 380.000 dolara. Na blagajnama je zaradio čak 40 miliona dolara, što je u to vrijeme bila ogromna suma za jedan film.

Ovo djelo je bilo hit na festivalu u Kanu, dobilo je nominaciju za Oskara za nabolji scnario, i na listi je američkog Instituta za film, kao jedan od 100 najboljih američkih filmova… 

izvor Index.hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši