IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Svečano otvoren 25. SFF… (foto)

Narodno pozorište Sarajevo sinoć je ugostilo brojne zvanice na svečanosti povodom početka 25. Sarajevo Film Festivala, čiji domaćin je bio glumac Igor Skvarica…

SARAJEVO: Regija, Znimljivost, vijesti, subota, 17. 08 .2019… 08: 59… SARAJEVO: Svečano otvoren 25. SFF…

Jubilarno XXV. izdanje Sarajevo Film Festivala, najveće filmske smotre u regionu, počelo je večeras, svečanim prijemom i pićem dobrodošlice na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje će se narednih osam dana- do 23. augusta, odvijati prava filmska čarolija.

Jubilarni SFF počeo je istovremenim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffesen počeo svjetskom premijerom bh. filma “Sin“ rediteljice Ines Tanović.

Do 23. augusta ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Festivalu će prisustvovati značajna imena filmske industrije, poput oskarovca Eugenija Caballera, dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, meksičkog glumca Gaela Garcie Bernala, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda Nadava Lapida, ali i mnogi regionalni autori. Kao i svake godine, očekuju se i zvijezde s A liste Hollywooda.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 14. jun 2020. godine

Najveći interes festivalske publike vlada za Open Air program koji će biti upriličen u Ljetnom kinu Raiffeisen u popularnom Metalcu. U sklopu ovog programa publika će imati priliku pogledati film “Sin” Ines Tanović, “Tuga i slava” Pedra Almodovara, “Jadnici” Ladja Lyja, “Parazit” Joona Ho Changa, “Šavovi” Miroslava Terzića, “To mora biti raj” Elie Suleimanis, “Lijepo doba” Nicolasa Bedosa i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Taranina.

Jubilarno 25. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Od ove godine je SFF kvalifikacijski festival za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka u kategoriji kratkog filma.

Jubilarni, 25. Sarajevo Film Festival bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO- a.

“Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

http://iBalkan.net

Čitaj još:   AMERIKANCI O ODLUCI SRBIJE DA UVEDE OBAVEZNI VOJNI ROK: ZAŠTO SU SPOMENULI DODIKA? (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši