SARAJEVO: Svečano otvoren 25. SFF… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Narodno pozorište Sarajevo sinoć je ugostilo brojne zvanice na svečanosti povodom početka 25. Sarajevo Film Festivala, čiji domaćin je bio glumac Igor Skvarica…

SARAJEVO: Regija, Znimljivost, vijesti, subota, 17. 08 .2019… 08: 59… SARAJEVO: Svečano otvoren 25. SFF…

Jubilarno XXV. izdanje Sarajevo Film Festivala, najveće filmske smotre u regionu, počelo je večeras, svečanim prijemom i pićem dobrodošlice na festivalskom trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje će se narednih osam dana- do 23. augusta, odvijati prava filmska čarolija.

Jubilarni SFF počeo je istovremenim projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffesen počeo svjetskom premijerom bh. filma “Sin“ rediteljice Ines Tanović.

Do 23. augusta ukupno će biti prikazano rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Čitaj još:   SARAJEVO: Protesti, ispred Parlamenta FBiH,zbog stanja u Zavodu Pazarić...

Festivalu će prisustvovati značajna imena filmske industrije, poput oskarovca Eugenija Caballera, dobitnika Zlatne palme Rubena Ostlunda, meksičkog glumca Gaela Garcie Bernala, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog medvjeda Nadava Lapida, ali i mnogi regionalni autori. Kao i svake godine, očekuju se i zvijezde s A liste Hollywooda.

Najveći interes festivalske publike vlada za Open Air program koji će biti upriličen u Ljetnom kinu Raiffeisen u popularnom Metalcu. U sklopu ovog programa publika će imati priliku pogledati film “Sin” Ines Tanović, “Tuga i slava” Pedra Almodovara, “Jadnici” Ladja Lyja, “Parazit” Joona Ho Changa, “Šavovi” Miroslava Terzića, “To mora biti raj” Elie Suleimanis, “Lijepo doba” Nicolasa Bedosa i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Taranina.

Jubilarno 25. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Od ove godine je SFF kvalifikacijski festival za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka u kategoriji kratkog filma.

Čitaj još:   SKANDAL: MIRELA "Plejboj" zečica, promoter kulture...

Jubilarni, 25. Sarajevo Film Festival bit će održan pod pokroviteljstvom UNESCO- a.

“Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši