IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: MEMORIJAL ZA PONOS… (foto)

XXIII Memorijal „Safet Maveić Čako“

Ribarićko jezero u mjestu Jezgroviće i ove godine je, 23. put zaredom ugostilo takmičare i učesnike Tradicionalnog plivačkog Memorijala „Safet Mavrić Ćako“ posvijećenog jednoj od novopazarskih sportskih legendi, svestranom sportisti koji je tragično 1996. godine izgubio život na planini Hajli.

Generalni pokrovitelj ovog takmičenja je grad Novi Pazar, koordinator i rukovodilac takmičenja Sportski savez Novi Pazar a organizatori Plivački klubovi „Delfin“ i „Novi Pazar“, Gradska organizacija sportskih ribolovaca i Planinarski klub „Sandžak“.

Valja pomenuti da veliki pomoć i podršku održavanju Memorijala pruže i naši sugradjani koji svoje slobodno vrijeme provode na Ribarićkom jezeru kao što su to ove godine uradili Abit Hajrović vlasnik Dallas Companije, Redžo Džidić, Buco Paljevac, Faljma Gračanin i mnogi drugi.

Preko devedeset takmičara u različitim kategorijama, različitim distancama staza računajući i glavnu disciplinu Memorijala plivački maraton na 5000 metara našlo se u konkuranciji ovogodišnje tradicionalne plivačke manifestacije.

Kao i svake godine sastavni dio ovog Memorijala bili su i ribolovci koji su u organizaciji Gradske organizacije sportskih ribolovaca „Novi Pazar“ već od ranih jutarnjih sati bili na takmičarskoj stazi.Svoju vještinu, strpljenje i ribolovačko znanje demonstriralo je dvadesetak takmičara u konkurenciji pionira i tridesetak u seniorskoj konkurenciji.

Na dan održavanja Memorijala i članovi Planinarskog društva „Sandžak“ su završili trodnevnu alpinističku transverzalu od Mokre Gore do Ribarića u ukupnoj dužini od 44 kilometra.

Ovogodišnji Memorijal „Safet Mavrić Ćako“ otvorio je jedan od njegovih inicijatora i organizatora i čovjek koji je bio u organizaciji svih Memorijala prof. Šefćet Gračanin koji je pozdravio prisutne takmičare i goste i u ime organizatora zahvalio se svima koji su pomogli da Memorijal počne i opstane i udje u treću deceniju svojeg postojanja.

Pa da krenemo polako na takmičarsku stazu, u vode Ribarićkog jezera. Prvi su, po vrelom danu, na start krenuli najmladji na distanci dugoj 50 metara.

U konkurenciji dečaka poredak je bio sljedeći: Amen Duljević je plivao najbrže i okitio se zlatom, srebrni je bio Savo Dimitrijević.U konkurenciji djevojčica Dina Kaja gošća iz Prištine osvojila je zlato, druga je bila Lajla Dazdarević dok se bronzom okitila Ajša Čepeljac koja je i na ovaj način pokazala svoju svestranost jer je ova curica pobjednica nedavno održanog prvenstva grada u sklekovi,a kada je iza sebe ostavila sve svoje konkurente uradivši 136 sklelova u seriji.

A onda su na start svoje trke u dužini od 300 metara krenuli takmičari godišta od 2008. do 2011. S obzirom da je Memorijal u redovnom programu Plivačkog saveza Srbije to se takmičari, bez obzira na zajednički start, razvrstavaju po godištima kada je plasman u pitanju.

Tako je Lazar Filipović bio prvi u kategoriji takmičara 2010-2011.godište, David Mutavdžić je briljirao u konkurenciji nešto starijih 2008-2009.gosište gdje je Emin Rebronja bio drugi…

U konkurenciji djevojčica titulom šampionke se okitila Anja Filipović, Tamara Dabić je bila srebrna dtuga dok je treće mjesto pripalo Esmi Lakota.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: PRONAĐEN nestali student medicine...

U disciplini 800 metara startovalo je 26 takmičara i takmičarki od 2000. do 2007. Godišta.U konkurenciji dječaka 2006-2007. Godište prvo mjesto je pripalo Ramizu Gračaninu, drugi je bio Davud Dupljak a treće mjesto je osvojio Anel Duljević.

U istom tom uzrastu u konkurenciji djevojčica šampionskom titulom se okitila Ajša Lakota, Sumeja Ćorović je bila dtuga a treća je bila Ahena Tutić.U konkurenciji dječaka 2004-2005 godište zlato je pripalo Eminu Zećiroviću, srebro Kerimu Škrijelju a bronza Petru Petroviću.

Kod djevojčica u ovom godištu Sumeja Lakota se pozlatila, srebrna je bila Jana Jolović a bronzona Emina Spahić.

U konkurenciji dječaka 2000-2003. Godišta Ćamil Škrijelj je plivao sjajno i okitio se zlatom, Haris Dervišnurović nastavljajući tradiciju izvanrednih plivača iz porodice Dervišnurović osvaja srebro dok je Antonije Milenković doplivao do bronze.

U ovoj konkurenciji kod djevojčica samo jedna takmičarka Nadžija Mavrić koja je plivala izvanredno i prava je šteta što nije bilo još takmičarki u njenoj konkurenciji kako bi pokazala još više koliko je talentovana.

U glavnoj disciplini Memorijala Plivačkom maratonu na pet hiljada metara u konkurenciji onih najmladjih Lazar Filipović je osvojio još jednu zlatnu medalju a njemu je pripao i pehar za najmladjeg učesnika Memorijala.U godinu dana starijoj konkurenciji Ramiz Gračanin je takodje bio zlatni.

Kod dječaka maratonaca starosne dobi 13 i 14 godina zlato je osvojio Filip Zavišić, drugi je bio Aleksa Duduković i treći Miloš Milenković.

U konkurenciji godinu dana starijih sjajni Kristijan Stojanovski je osvojio zlato a u konkurenciji omladinaca 17-18 godina šampionski tron je pripao Borislavu Fermanoviću dok je Nikola Milenović bio drugi.

Dvojica takmičara u konkurenciji seniora dobi od 30-34 godine. Jasmin Gračanin je bio prvi a Nedžad Koničanin drugi.U konkurenciji godinu dana starijih zlato je pripalo Branku Tepšiću.

U konkurenciji takmičara starosne dobi 40-44 godine zlato je pripalo Slobodanu Obućini.Žestoko je bilo u trci starijih seniora 50-54 godine titulu prvaka je osvojio Milan Milojević, drugi je bio Dragan Kerkez a treći Mirčeta Vučićević.Srdjan Stefanović je i ove godine osvojio titulu prvaka u konkurenciji takmičara 65-69 godina. Njemu je pripao i pehar kao najstarijem takmičara na ovogodišnjem Memorijalu.

U konkurenciji maratonki dobi 13-14 godin prva je bila Bojana Fermanović,druga Ajša Lakota i treća Jelena Dabić.U konkurenciji plivačica 15-16 godina Jovana Ječanskii, kao i prošle godine, bila je prva dok je Sumeja Lakota osvojila srebro.

U apsolutnoj kategoriji u ženskoj konkurenciji fenomenalna Jovana Ječanski osvojila je titulu prvaka, vicešampionka je bila Bojana Fermanović dok je treće mjesto pripalo domaćoj takmičarki Ajši Lakota.

U apsolutnoj kategoriji u konkurenciji plivača prvo mjesto i titula pobjednika ovogodišnjeg Plivačkog Memorijala „Safet Mavrić Ćako“ pripala je Borislavu Fermanoviću, drugo mjesto je osvojhio Nikola Milenović a treće mjesto je pripalo Filipu Zavišiću.

Čitaj još:   NOVI PAZAR -JUGOPLASTIKA…

Pored medalja, diploma pobjednicima u apsolutnoj kategoriji pripali su i pehari kao i novčane nagrade.

U isto vrijeme kada je završen i plivački maraton svoje takmičenje na ovogodišnjem Memorijalu kraju su privjeli i ribolovci.U konkurenciji pionira poredak je bio sljedeći: Mehmed Gračanin je osvojio titulu šampiona, srugi je bio Tahir Omerović dok je Nikola Radomirović bio treći.U seniorskoj konkurenciji Ismail Fujaljkić je osvojio šampionski pehar, Ivan Vučićević je bio drugi dok je treće mjesto pripalo ribolovačkoj legendi Novog Pazara Rifatu Giciću Rakcu.

Interesantno je reći da je od Abita Hajrovića potekla inicijativa i spremnost da se pomogne u realizaciji projekta da se na mjestu gdje se Memorijal održava napravi podijum na kojem bi bila službena lica, gdje bi se postavilo pobjedničko postolje za dodjelu medalja ali i da se napravi adekvatan prostor na kojem bi gosti sa strane, a bilo ih je iz nekoliko gradova iz naše zemlje i nekoliko držva iz okruženja, mogli da sjednu i uživaju u ovoj značajnoj sportskoj manifestaciji.

Organizacija je bila izvanredna, takmičenje je proteklo bez ikakvih problema.Za sve takmičare organizator je obezbjedio obrok kao i potrebne količine flaširane vode.Izuzetan doprinos su i ove godine dali članovi Kajakaškog kluba „Stari grad“iz Novog Pazara koji su predvodjeni višestrukim prvakom države Alenom Tahirovićem pratili takmičare u vodi i brinuli o njihovoj bezbjednosti i sigurnosti.

Priznanje je dobila i porodica rahmetli Safeta Mavrića Čaka čije ime nosi ovaj Memorijal i u čiju čast je održan dvadeset treći put zaredom.Uz zahvalnost svima koji su pomogli održavanje ovogodišnjeg i svih dosadašnjih Memorijala očekujemo vas iduće godine na XXIV Memorijalu.

Fehim Karišik i Senko Župljanin

 http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši