IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Danas će se dogovoriti formiranje vlasti ili “zakovati” politička kriza… (foto)

Ukoliko član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) ostane pri ranijim stavovima i ukoliko ne postoji neki javnosti do sada nepoznat izlaz za kompromis, BiH će još ostati u dubokoj političkoj krizi.

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Putovanje, Zanimljivosti, utorak, 29. 08 .2019… 08: 49… SARAJEVO: Danas će se dogovoriti formiranje vlasti ili “zakovati” politička kriza…

DANAS ĆE U SARAJEVU U 11 sati, početi redovna sjednica Predsjedništva BiH na zahtjev predsjedavajućeg Željka Komšića (DF). Jedina tačka dnevnog reda je ANP. 

U 12 sati će potom biti održana vanredna sjednica na zahtjev Milorada Dodika s tačkom dnevnog reda – imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH. 

Ishod glasanja i dogovora na prvoj sjednici odredit će i sudbinu druge sjednice. Željko Komšić i Šefik Džaferović (SDA) su ranije poručili da će za mandatara glasati ukoliko se postigne dogovor u vezi s ANP-om. Dodik je već najavio da slanje ANP-a neće podržati. Ukoliko odluči, Dodik može iskoristiti i pitanje vitalnog entitetskog interesa u vezi s ANP-om i tražiti izjašnjavanje NSRS-a. Tu će dobiti neophodnu podršku, čime bi pitanje slanja plana u NATO dugo bilo zacementirano.

Čitaj još:   STVARNO GODINE NISU VAŽNE: Bivši muž Tereze Kesovije ljubi 42 godine mlađu kao i Bebek, Kalember, Novković...

Ostaje da se vidi da li će na sastanku biti ponuđeno i dogovoreno neko kompromisno rješenje prihvatljivo za sve, što bi značilo i izglasavanje mandatara.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i član Predsjedništva Šefik Džaferović poručili su da očekuju razjašnjenje političke krize nakon današnjih sjednica. O pitanju ANP-a čak su i ambasadori SAD-a i Velike Britanije razgovarali s političkim liderima. 

Rok za dogovor o formiranju vlasti koji su postavili lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a ističe 5. septembra. Današnja sjednica će dati odgovor hoće li političari kupiti dodatno vrijeme ili će definitivno presjeći i “zakovati” političku krizu čije se rješenje još dugo neće nazirati…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši