IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Džaferović: Rekao sam Dodiku, u ovoj zemlji niko nikome ne može prijetiti…

Džafeović, u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i niko nikome ne može da prijeti…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 27. 08 .2019… 14: 52…  Džaferović: Rekao sam Dodiku, u ovoj zemlji niko nikome ne može prijetiti…

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon neodržane sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj se trebalo razmatrati imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, da je to urađeno na prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Taj prijedlog su, pojašnjava, prihvatila sva tri člana Predsjedništva, a razlozi zbog kojih nije trebalo ni sazivati vanrednu sjednicu, vjeruje Džaferović, je nepostojanje uvjeta u vezi sa prihvatanjem Godišnjeg nacionalngo programa (ANP).

– Ostavljen je prostor za neki dogovor u narednih nekoliko dana, da se pokuša naći rješenje. Rešenje je dogovor oko slanja ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, što nije sporna stvar kada je u pitanju politička stranka i kandidat – izjavio je Džaferović.

Dodao je da kod Dodika ne postoji spremnost za poštivanje zakona, što je, naglašava Džaferović, neophodno.

– Svi mi možemo imati različite poglede na rješenja koja danas imamo u BiH, ali dok institucije BiH ne verificiraju druga, važe rješenja koja su danas na snazi i svi ih moramo poštivati, bez obzira da li se sa njima slažemo ili ne – kazao je Džaferović.

Čitaj još:   Doc. dr Ramčilović: U Skupštini CG negirali genocid u Srebrenici, Bečić na to nije reagovao... (foto)

Otkrio je Džaferović i detalje razgovora na današnjoj sjednici, prije njenog otkazivanja.

– Gospodin Dodik je kazao da će, ukoliko ne bude dogovora do 5. septembra, biti sazvana Narodna skupština RS-a i da će se tu raspravljati oko saglasnosti za nadležnosti BiH vezane za pitanje odbrane, Visokog sudskog tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ja sam kazao da u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i niko nikome ne može da prijeti. U ovoj zemlji svi moramo poštivati zakone. To neće biti dobar potez. Naprotiv, bit će vrlo loš i neće moći proizvesti nikakve formalne posljedice zato što su to nadležnosti koje su prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio Parlament – pojasnio je Džaferović.

Kazao je Džaferović, govoreći o Principima za formiranje vlasti u BiH, da je to dobar sporazum te da njegova treća tačka potpuno jasno ukazuje da svi akteri trebaju biti potpuno opredijeljeni za poštivanje relevantnih zakona i odluka institucija BiH.

– Spominje se unapređenje puta BiH, spominje se NATO integracijska komisija koja treba da priprema nacrte i prijedloge koji će biti dostavljani NATO-u. Potpuno je jasno za onog ko to hoće da tumači dobronamjerno da je to sadržan i ANP. Za mene tu nema nikakve dileme. Ja sam bio na tim pregovorima i da nisam bio uvjeren da se tu nalazi i ANP, vjerovatno bi tu i drugačiji ishod bio – kazao je Džaferović...

Čitaj još:   GORI GRADSKI AUTOBUS: Plamen i dim se šire, VATROGASCI na TERENU... (foto, video)

Izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši