IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAŠNO, 4,7 STEPENI PO RICHTERU: Jak zemljotres, zabilježen u blizini Tuzle, osjetio se u Sarajevu, Srbiji, Slavoniji i Baranji…

Zemljotres jačine 4,7 stepeni Richterove skale osjetio se danas u 15:02 sati, a pogodio je šire područje Tuzle.Epicentar je zabilježen šest kilometara sjeverno od Mramora…

TUZLA: BiH, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 30. 08 .2019… 17: 52…  STRAŠNO, 4,7 STEPENI PO RICHTERU: Jak zemljotres, zabilježen u blizini Tuzle, osjetio se u Sarajevu, Srbiji, Slavoniji i Baranji…

Zemljotres jačine 4,7 stepena Richterove skale osjetio se danas u 15:02 sati, a pogodio je šire područje Tuzle.Epicentar je zabilježen šest kilometara sjeverno od Mramora na dubini od deset kilometara, javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC).

Podrhtavanje tla osjetilo se i u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji. 

Kako su za regionalni portal iBalkan.net kazali iz Operativnog centra Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, građani do zasad nisu prijavili nastanak materijalne štete na objektima.

Prema riječima uznemirenih građana, zemljotres je trajao oko pet sekundi, ali su istakli da je jedan od jačih koje su osjetili u zadnje vrijeme.

Isto područje treslo se i 21. jula u jutarnjim satima…

BiH je geografski smještena u zoni sučeljavanja dvije velike tektonske ploče – sa jedne strane afričke koja gura evroazijsku i jednim dijelom se podvlači pod nju. Iz tih razloga zemlje u zoni Mediterana spadaju u zemlje sa visokim seizmičkim hazardom, jer se u toj oblasti javljaju jači zemljotresi sa katastrofalnim posljedicama, kao što je bio i zemljotres u Centralnoj Italiji sa magnitudom 6.2 stepena Rihterove skale. 

Čitaj još:   NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Erdogan stigao u Beograd...

Teritorija Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od seizmički najaktivnijih dijelova Balkanskog poluostrva, koji ulazi u sastav sredozemno-trans-azijskog seizmičkog pojasa. Prema raspoloživim podacima na području Bosne i Hercegovine, u prošlosti se dogodilo više snažnih zemljotresa magnitude oko 5.0 stepeni po Richteru.

U BiH ima nekoliko značajnih regionalnih rasjeda kao što su bugojanski, višegradski, neretvanski i banjalučki, uz koje se mogu stvarati zemljotresi razorne jačine, a često uzrokuju manja podrhtavanja tla.

Tako se, po podacima seizmografa, u BiH godišnje zabilježi oko 1100, ili u prosjeku tri zemljotresa dnevno slabija od tri stepena po Mercallijevoj skali. Radi se o zemljotresima koje zabilježe uređaji, dok ih ljudi ne osjete, a oko desetak zemljotresa godišnje osjete stanovnici BiH.

S obzirom na činjenicu da se BiH nalazi na seizmički najaktivnem prostoru Balkanskog poluotoka, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta u slučaju zemljotresa veće snage.

Čitaj još:   FILIP Adžić: Crnoj Gori fali više od hiljadu policajaca, stanje bezbjednosti redovno... (foto, video)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši