KAKO SU PALI SRPSKI NARKO, DILERI U SAD: Išle šifrovane poruke, da zavaraju policiju, ko im je došao glave… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi…

Los Anđelos: Svijet, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, subota, O7. 09 .2019… 08: 42… KAKO SU PALI SRPSKI NARKO, DILERI U SAD: Išle šifrovane poruke, da zavaraju policiju, ko im je došao glave… (foto)

Poslije hapšenja kod Azorskih ostrva i zapljene 800 kilograma kokaina, sakrivenih u jedrilici registrovanoj u SAD, u četvrtak je kod Los Anđelesa usledila nova policijska akcija u kojoj je „palo“ još Srba…

Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi.

Ispituje se da li je riječ o djelu tovara koji je prošlog mjeseca krenuo iz Meksika ka Evropi, a zaplijenjen je po dojavi srpske policije 2. septembra u Atlantskom okeanu.

Kako navode „Večernje novosti“, kokain je, prema prvim operativnim podacima, nabavljen od istog kartela. Jedan krak je išao ka Evropi, drugi ka Sjevernoj Americi, dok je treći tovar trebalo da završi u Australiji…

Novo hapšenje uslijedilo je samo nekoliko dana pošto su se iza rešetaka našli Vladislav Funštajn i još četverica muškarca. Funštajna iz Erdevika i negove saučesnike sa jedrilice (Meksikanac i Rus) uhapsili su Španci, dok su u Srbiji lisice na ruke stavljene ocu i sinu, Mirku i Draganu Đankoviću iz Šida.

Prije dva dana uslijedio je novi udar na narko- bosove, pa je u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru uhapšeno 13 osoba. Među njima su i državljani Srbije. Zaplijenjeno je oko pola tone kokaina, 50 kilograma metamfetamina, isto toliko MDMA i devet kilograma heroina.

Čitaj još:   HARIS Silajdžić, promjena granica na Balkanu bi direktno ugrozila mir u Evropi...

Tužilaštvo tereti ovu grupu za organizovanje i distribuciju različitih vrsta narkotika.

Američko tužilaštvo je objavilo optužni akt u kome su data imena osumnjičenih, među kojima su, kako navode “Novosti”, Zlatko M. i Bojan T. Navode se i detalji iz starije optužnice koja, između ostalog, tereti Darija B. i Nikolu G.

Tužilaštvo sumnjiči ukupno 30 ljudi, od kojih je 13 uhapšeno pod sumnjom da su kao kriminalna organizacija krijumčarili narkotike – organizovali njihov uvoz, prebacivanje, a potom i rasturanje u Kanadi.

Droga je, kako pišu „Novosti“, išla i obrnutim putem. „Sintetika“ je iz Kanade, gdje je nabavljana, završavala u SAD i Australiji, ili bi bila mijenjana za kokain.

Interesantno je da je jedan od osumnjičenih uhvaćen 24. avgusta, istog dana kada je na Atlantiku uočena jedrilica „Siskejp“ sa 800 kilograma kokaina, u čijem su transportu takođe učestvovali Srbi.

Tog dana su se obavljale poslednje pripreme i za prekjučerašnju akciju u Los Anđelesu, kada se krenulo na međunarodni narko-klan koji je trgovao kokainom, metamfetaminom i heroinom, nabavljenim u Meksiku.

Kako pišu „Novosti“, otkriveno je da su osumnjičeni koristili modifikovane mobilne telefone, sa posebnom enkripcijom, kako bi mogli nesmetano da komuniciraju i zavaraju policiju. Navodno, te aparate proizvodi jedna kanadska kompanija. Telefone su prepravljali tako što bi ih prethodno „oljuštili“, odnosno uklanjali su im sve funkcije, ostavljajući da radi samo imejl komunikacija pod šiframa.

Grupa je praćena mjesecima, a akcijom su rukovodili specijalci OCDETF, odeljenja DEA, koje se bori protiv trgovine drogom. U tom „poslu“ tijesno su sarađivali sa FBI, kanadskom i policijom Los Anđelesa. Narko-ruta presječena je zahvaljujući prikrivenom agentu američke DEA, koji je glumio kupca.

Čitaj još:   MILE DODIK: "TRAŽIM OD HRVATSKE, KAZNU ZA NAPAD NA SRBE U KNINU..."

„Kobni“ susret sa policajcem, lažnim narko-dilerom, dogodio se u januaru 2018. u Langliju, gradu u Kanadi. Postignut je dogovor o nabavci 50 kilograma kokaina za 963.000 dolara u kanadskoj valuti. Sva komunikacija odvijala se preko šifrovanih poruka. Inače, u proteklih godinu i po, koliko je trajala ova akcija, nekoliko članova narko-grupe pristalo je da sarađuje sa policijom.

Izvor agencije Večernje novosti

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši