BALKAN, ZAPANJEN: Dva puta, više samoubistava u Hrvatskoj i Srbiji nego u BiH…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Prema posljednjim dostupnim podacima WTO, stopa samoubistava u regionu je najveća u Hrvatskoj i Srbiji i premašuje prosjek u svijetu…

LONDON: Region,, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 19. 09 .2019… 21: 42… BALKAN, ZAPANJEN: Dva puta, više samoubistava u Hrvatskoj i Srbiji nego u BiH… 

Svake se godine ubije oko 800 hiljada ljudi, i iako je taj podatak alarmantan, stopa samoubistava po glavi stanovnika pada, objavio je u WHO u ponedjeljak, dan uoči Svjetskog dana prevencije samoubistava.

Globalna stopa pala je za 9,8 posto i iznosi 10,5 na 100 hiljada stanovnika, navodi WHO u izvještaju koje pokriva period od 2000. do 2016.

Najveći pad je na zapadnom Pacifiku (19,6 posto) i Jugoistočnoj Aziji (4,2 posto). Jedino područje koje bilježi rast su Sjeverna i Južna Amerika, što se može objasniti velikom dostupnošću vatrenog oružja.

Većina samoubistava, čak 79 posto, događa se u siromašnijim državama, no one bogate bilježe najveće stope, 11,5 samoubojstava na 100 tisuća stanovnika.

Država s najvećim brojem samoubistava po stanovniku je Gvajana s (30,2), a slijede je Rusija, Litvanija, Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.

Čitaj još:   STRAŠNO, 4,7 STEPENI PO RICHTERU: Jak zemljotres, zabilježen u blizini Tuzle, osjetio se u Sarajevu, Srbiji, Slavoniji i Baranji...

Najviše samoubistava izvrši se vješanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem.

Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon prometnih nesreća, istaknuo je WHO.

Padu globalne stope djelomično je pridonijela činjenica da sve više zemalja ima nacionalnu strategiju za prevenciju samoubojstava, kažu u u agenciji Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi. Taj dokument trenutno ima samo 38 država.

“Svaka smrt je tragedija za obitelj, prijatelje i kolege. No, samoubistva se mogu spriječiti”, saopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Koraci koji su se pokazali efikasni su educiranje medija o odgovornom izvještavanju o samoubistvima te pomaganje mladima da se nose sa stresom i pomoć rizičnim skupinama te ograničavanje pristupa pesticidima.

WHO je objavio kako je zabrana pesticida u Šri Lanki smanjila broj samoubistava za 70 posto između 1995. i 2015. godine. U Južnoj Koreji je slična mjera prepolovila broj samoubistava između 2011. i 2013. godine.

Čitaj još:   RASISTIČKA poruka na autobusu u Njemačkoj razljutila BALKANCE (foto)

Prema posljednjim dostupnim podacima WTO iz 2016. godine stopa samoubistava u regionu je najveća u Hrvatskoj i Srbiji i premašuje prosjek u svijetu.  Hrvatska je po posljednjim dostupnim podacima iz 2016. zabilježila 11,5 samoubistava na 100 hiljada stanovnika, dok je u Srbiji nešto manji i iznosi 10.9 samoubistava na 100 hiljada stanovnika.

alt

Izvor (S. B.)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši