DANAS JE 18 GODINA, OD PADA KULA BLIZNAKINJA: Odvija se tihi užas, građani masovno umiru, a svi mediji o tome ćute… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U SAD se danas obilježava 18 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku i Vašingtonu, kada je poginulo skoro 3.000 osoba…

NEW YORK: Svijet, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11. 09 .2019… 11: 52… DANAS JE 18 GODINA, OD PADA KULA BLIZNAKINJA: Odvija se tihi užas, građani masovno umiru, a svi mediji o tome ćute…

Napadi su se dogodili kada su teroristi oteli četiri aviona od kojih su dva udarila u kule bliznakinje – Svjetski trgovinski centar na Menhetnu, jedan u Pentagon, dok se četvrti srušio u ruralnom delu Pensilvanije, jer su putnici pružili otpor otmičarima…

To je bio najubitačniji napad ikad počinjen u SAD, a odgovornost za njega preuzela je Al kaida, čiji je lider Osama bin Laden ubijen 10 godina kasnije u Pakistanu.

U SAD 11. septembar će se obeležiti komemoracijom kojoj će prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens.

Čitaj još:   SARAJEVO: Danas slab snijeg, temperatura do četiri stepena C...

Ovaj datum obelježava se u trenutku kada su propali pregovori sa talibanima, a uoči obilježavanja ovog datuma, SAD su odlučile da uvedu sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda…

Na udaru sankcija je 15 lidera, osoba i entiteta povezanih sa grupama kao što su Hamas, Al Kaida, Islamska država i iranska Revolucionarna garda – izjavio je američki ministar finansija Stivena Mnučina.

Inače, zabilježen je porast oboljevanja od raka kod preživelih, što se povezuje sa toksičnim oblakom koji je nedeljama lebdio nad južnim dijelom Menhetna.

Prve žrtve bili su vatrogasci i volonteri koji su raščišćavali ruševine kula bliznakinja, a na osnovu studije u jednom naučnom časopisu 2011. godine, upravo je kod tih osoba povećan rizik od oboljenja od karcinoma.

Čitaj još:   ZASTRAŠUJUĆA NESREĆA: POLICIJSKA POTJERA U TOKU, nepoznati muškarac u BJEKSTVU...

Zabilježeno je skoro 4.000 oboljelih od raka, s time da su najčešći rak prostate, dojke ili kože.

Sjedinjene Američke Države saopštile su, uoči obilježavanja 18. godišnjice napada 11. septembra, da uvode sankcije velikom broju grupa koje smatraju terorističkim i njihovim pristalicama, među kojim su palestinska grupa Hamas i iranska Revolucionarna garda.

Mnučin je istakao da Trampov dopunjeni izvršni nalog za borbu protiv terorizma pojačava ovlašćenja SAD kada su meta sankcija finansije terorističkih grupa i njihovih lidera.

Sankcije podrazumjevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje sa tim osobama…

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *