IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turski”mastiff”, anadolijski kralj crnih spuštenih usana… (foto)

Mastif je odličan pas čuvar, dobroćudan, mirnog temperamenta, hrabar i dostojanstven. Odan je gospodaru i u njegovoj je prisutnosti potpuno miran. Nepodmitljiv je i hrabar…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 11. 09 .2019… 10: 52…  Turski”mastiff”, anadolijski kralj crnih spuštenih usana…

Anadolski Mastiff poznat je i kao turski mastif ili centralnoanadolijski ovčar, i najveći je od svih podvrsta mastifa, veći je čak i od kangala.

Nastao je u turskom gradu Aksaraju, a ime je dobio po riječi „malakli”, što na turskom znači „sa ustima”, zbog karakterističnih crnih spuštenih usana.

Ne zna se porijeklo ove rase. Smatralo se da je nastala ukrštanjem engleskog mastifa i kangala ili anadolijskog ovčara, ali američki mastif je rezultat ovakvog ukrštanja i izgleda potpuno drugačije.

Druga teorija govori da svi ovčarski psi iz oblasti Kavkaza i Anadolije potiču od iste prarase koja je izgledala kao današnji mastif. Aksaraj malaklisi se koristi kao čuvar stoke…

Mastif čije su oči su krupne i bademasta oblika, a boja im mora biti u skladu s bojom dlake… Mastif je iznimno veliki pas i u svom se izvornom zavičaju drži slobodan, kao radni pas i čuvar stada…

Čitaj još:   PRVO CINIČNA „ČESTITKA“ ŽENAMA ZA 8. MART: A, danas protesti ispred centrale SDP- a zbog prijedloga da Magoda bude ministar... (foto)

Mastif i sami odnos čovjeka s tim velikim psom primarno namijenjenim držanju na prostranstvima Anadolije i sa svrhom čuvanja stada, prema odnosu u kojem dominira privrženost i kao kućnom ljubimcu postavlja pred vlasnika nove izazove s ciljem zaštite dobrobiti pasa.

U području Turske Anadolije Mastif je prisutan vijekovima, pastirski pas – privukao veću pozornost kinologa, uzgajivača, ali i javnosti.

Standardizacija mjera njegove vanjštine te priznavanje kao autohtone turske pasmine od strane KIF- a važan su korak ka bližem priznavanju pasmine Mastifa i od Svjetske kinološke organizacije.

Za pretpostaviti je da će snažan i karakterom pouzdan pas, koji je tek posljednjih 10 godina entuzijazmom malobrojnih vlasnika i uzgajivača predstavljen europskim ljubiteljima većih pasmina u budućnosti, svakako biti i jedan od njihova prvog izbora pri odabiru psa.

Mastif je iznimno društveno bića stoga ih ne bi trebalo držati pojedinačno jer se takvim držanjem potencira i razvoj određenih poremećaja u ponašanju…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši