PROVJERILI SMO: Nesanica, se da i može pobjediti… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Topla kupka sat- dva prije odlaska u krevet podstiče čvršći san, u poređenju s uobičajenim spavanjem bez kupanja… 

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, subota, 14. 09 .2019…  23: 45…  PROVJERILI SMO: Nesanica, se da i može pobjediti…

MNOGI Naučnici tvrde za postoji način da konačno u miru i brže zaspite.

U nedavno objavljenoj studiji, u saradnji “UT Health Science Center” iz Hjustona i Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, istraživači su utvrdili da topla kupka ili tuš jedan do dva sata prije spavanja mogu značajno poboljšati san.

“Moj tim i ja pregledali smo više od 5.000 studija koje povezuju kupanje i san, 17 studija ispunilo je naše kriterijume za istraživanje uticaja tople kupke ili tuširanja na san. Koristili smo statistički postupak za kombinovanje podataka iz više studija i za pronalaženje optimalnog vremena za kupanje. Otkrili smo da topla kupka, od oko 40 stepeni Celzijusa, u trajanju od desetak minuta može značajno poboljšati spavanje”, izjavio je jedan od autora studije, Šahab Haghajeg sa Univerziteta u Teksasu.

Čitaj još:   Šabanova žena, seli se iz vile na Dedinju: KOME je izdaje i za koju CIJENU...

Drugim riječima, topla kupka sat-dva prije odlaska u krevet podstiče čvršći san, u poređenju s uobičajenim spavanjem bez kupanja. Takođe, ako se kupate ili tuširate toplom vodom prije spavanja, 36 odsto je veća šansa da ćete brže zaspati.

Zašto topla kupka ili tuš pomažu? Naša tjelesna temperatura nije konstantna – viša je ujutru i uveče, a najniža je tokom noćnog spavanja.

Nakon tople kupke ili tuširanja, tijelo donosi veliku količinu protoka krvi na površinu, posebno u ruke i noge. Taj protok krvi donosi toplinu iz jezgre na površinu i emituje toplotu na okolinu, što uzrokuje pad tjelesne temperature. Zbog toga kupka ili tuširanje jedan do dva sata prije spavanja imaju pozitivan uticaj na vaš bioritam i dobar san...

izvor agencije

Čitaj još:   Sedam doživotnih kazni, za otmice i ubistva žena i djece...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *