IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Donald Tramp, šokirao SVIJET: “Spremni smo za ORUŽANI UDAR”… (foto)

Saudijska Arabija u nedjelju je pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letjelicama zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna za svjetsko gospodarstvo…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 16. 09 .2019…  08: 45… Donald Tramp, šokirao SVIJET: “Spremni smo za ORUŽANI UDAR”…

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran i koji se već pet godina bore s vojnom koalicijom koju vodi Rijad, preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja goleme državne kompanije Aramca. No SAD im ne vjeruje. 

Nema nijednog dokaza da taj “napad bez presedana na svjetsku opskrbu energentima” dolazi iz Jemena, komentirao je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo izravno optužujući Iran da stoji iza napada i istaknuvši da će Sjedinjene Države učiniti sve kako bi osigurale opskrbu tržišta.

Teheran je te optužbe ocijenio nerazumnima i neshvatljivima preko glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Abbasa Moussavija, koji je dao do znanja da im je cilj opravdati buduće djelovanje protiv Irana.

Irak je, pak, zanijekao bilo kakvu povezanost s napadom pošto je Wall Street Journal objavio da američki i saudijski dužnosnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka.

Čitaj još:   PAPA FRANJO, TRAMPU ĆE SASUTI U LICE: TI,"Braniš teritoriju, gradnjom zidova, već smo imali jedan, onaj u Berlinu'...

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed ben Salmane, čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad “spreman i kadar” odgovoriti na taj “teroristički napad”.

Američki predsjednik Donald Tramp napisao je na Twitteru da SAD “ima razloga vjerovati da zna” tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija ovisno o potvrdi. 

“Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac, spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Kraljevstva čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti”, napisao je Tramp. 

Trumpov tvit aludira na američku vojnu intervenciju nakon subotnjeg napada na iransko naftno polje. 

Američki predsjednik je koristio sličnu terminologiju u lipnju kada je objavio da je otkazao napad na Iran iako je bio spreman za to…

izvor agencije 

Čitaj još:   VELIKI ULOV Uhapšen na graničnom prijelazu: Narkobosa iz BiH našli u gepeku BMW... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši