IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠTO SE MILE, BOJI BAKIRA: Koliko manji bh entitet košta blokada formiranja Vijeća ministara… (foto)

Od ocjene da RS može bez Savjeta ministara do izjava u kojima se kaže da trpi ogromnu štetu zbog neformiranja vlasti na nivou BiH…

BANJA LUKA: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 16. 09 .2019…  08: 15… ŠTO SE MILE, BOJI BAKIRA: Koliko manji bh entitet košta blokada formiranja Vijeća ministara…

U ovom opsegu kreću se stavovi Banjaluke na temu političke blokade u Sarajevu nastale zbog toga što lideri SNSD, SDA i HDZ ne mogu da postignu kompromis oko nastavka NATO puta BiH i imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara…

– Ako smo mogli preživjeti bez MMF, možemo i bez Savjeta ministara – izjavio je premijer Radovan Višković 6. jula.

– Moramo biti pošteni i reći da neformiranje Savjeta ministara utiče na ekonomsku poziciju Republike Srpske, ali ni u kom slučaju to ne možemo dovesti pod pitanje kolapsa ili slično. Bio bih sretan da se danas formira i Vlada Federacije BiH i Savjet ministara, kako bismo mogli sjesti i razgovarati o nekim značajnim projektima za sve građane oba entiteta u BiH, jer ovdje oni trpe – istakao je Višković.

Dok predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić priča o milijardama maraka koje su, po raznom osnovu, blokirane u odlukama koje čekaju na nivou BiH, iz RS-a su akcenat stavili na 150 miliona KM „Elektroprenosa BiH“, koje se ne mogu investirati u dotrajalu mrežu.

Takođe, smatra se da su međusobne tužbe entiteta zbog preklapanja duga za PDV posljedica političkih blokada na nivou BiH, kredit MMF je na čekanju do formiranja vlasti, a iz Srbije stiže pomoć za budžet RS u iznosu od 25 miliona eura.

Čitaj još:   PREMIJER Krivokapić: "Vladu podržava samo deset od 81 poslanika i to je evropski fenomen" (foto)

Koje su, dakle, konkretne ekonomske, političke posljedice po Republiku Srpsku zbog desetomjesečne blokade formiranja vlasti na nivou BiH?

– Ekonomska šteta je ogromna. Gotovo da se ne može izmjeriti, jer je povezanost aktivnosti i projekata koji se sufinansiraju ili finansiraju iz budžeta BiH toliki da bi bilo teško doći do precizne cifre. Navešću samo dva primjera. Most Bratoljub je završen, ali nije otvoren jer su za otvaranje graničnog prelaza planirana sredstva u budžetu BiH, odnosno UIO za 2019. godinu…

Međutim, budžet još nije usvojen već se ide na privremeno finansiranje svaka tri mjeseca u iznosu kakav je bio prošle godine. Takođe, sinoć je rečeno da zbog toga što nisu potpisani protokoli o izvozu mesa za Tursku, 15.000 bikova u RS-a čeka na izvoz. Čekaju da se tri predstavnika naroda u BiH dogovore da nešto počnu da rade – kaže za Srpskainfo ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupšina BiH je formirana nakon izbora da bi na taj način svi izabrani funkcioneri ostvarivali prava po tom osnovu, iako ništa ne rade.

Čitaj još:   RAMUŠ Haradinaj: Mitrovica nedjeljiva, kao i Kosovo... (foto)

– Kada to pogledamo onda je jasno da štetu trpe svi osim onih koji pokušavaju na razne načine da postanu spasioci naroda. To me podsjeća na priču o piromanu koji potpaljuje požare, a izigrava vatrogasca koji ide da ih gasi – zaključuje Pavlović.

izvor S.B

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši