IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MONTENEGRO PRAJD, KOD Crnogoraca, Povorka ponosa: ČOČE, “Ne preko naših leđa…” (foto i video)

IZ PODGORICE Sa Povorke ponosa poručeno: Zahtijevamo zakone, dostojanstvo, slobodu…

PODGORICA: Crna Gora, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, subota 21. 09 .2019…  17: 52… MONTENEGRO PRAJD, KOD Crnogoraca, Povorka ponosa: ČOČE, “Ne preko naših leđa…”

“Imam pravo da predstavnici naroda ne koriste moj identitet da bi vrijeđali jedni druge. Imam pravo da autentično živim svoj život, da se sjaše s mojih leđa i da sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno”, poručio je Jovan Ulićević iz Spektre…

U Podgorici je održana sedma Povorka ponosa LGBTIQ osoba “Montenegro prajd” pod sloganom “Ne preko naših leđa”.

Prajd je protekao u dobrom raspoloženju okupljenih i bez incidenata, a slavlje se, kako su kazali organizatori, nastavlja koncertom hrvatskog benda “Nipplepeople” u 21 sat u Bokeškoj ulici, koji je organizovan u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.

“Srećan najveći Prajd dosad”, pozdravila je Hana Konatar prisutne i otvorila  sedmi Montenegro prajd.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra je kazao su se okupili kako bi poručili da neće pognuti glavu i da zahtijevaju osvajanje Zakona o životnom partnerstvu.

“Pred vama sam ovdje još jednom kao gej muškarac, ponosan na to što jesam, jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju političke bitke. Tu sam da se borim protiv svakog osjećaja stida i srama, podignute glave, ponosni na to što jesmo”, rekao je Kalezić.

“Svi smo od istog stvoreni, želimo ljubav i prihvatanje, svi jednako moramo, a nemamo jednako, zato zahtijevamo zakone, dostojanstvo, slobodu. Kada tražimo ljubav od porodica, zaštitu od nasilja… niko nas ne čuje, ne čuju nas ni poslanici kad tražimo zakone, zato moramo da tražimo naša prava. Već 50 godina u svijetu traje borba za naša osnovna prava, ljudi umiru u ovoj borbi… Nećemo dozvoliti odustajanje, tu smo”, poručila je Marija Jovanović.

Čitaj još:   Današnja Vlada CRNE GORE je samo pozorište lutaka čije konce vuče SPC...

Džudi Kuo iz Ambasade SAD u Podgorici je poručila da je različitost suština života.

“Treba da poštujemo razlike, bilo da su u pitanju seksualne manjine ili pripadnost određenoj naciji, rasi… i niko ne smije biti žrtva napada zbog svoje orijentacije”, rekla je Kuo.

Zato, kako je dodala, u Ambasadi SAD snažno osuđuju napad na trans osobu u Kolašinu. 

“Nadamo se da će počinioci biti kažnjeni… Zabrinuti smo zbog nedavnog govora mržnje koji se nedavno mogao čuti iz Parlamenta na račun LGBT osoba i nadamo se da će Parlament igrati značajnu ulogu da unaprijedi ravnoravnost svih građana”, poručila je ona.

Povorci ponosa su, ističu, prisustvovali pomoćnik direktora za Sektor policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević i predstavnici policije u Timu povjerenja Uprave policije i LGBT zajednice.  

Slogan sedmog Montenegro prajda “Ne preko naših leđa” je inspirisan, kako je saopšteno ranije, zloupotrebom ljudskih prava LGBT osoba u dnevno-političke svrhe i širenjem mržnje prema toj populaciji od strane političkih partija i poslanika Skupštine Crne Gore.

Maršruta Povorke ponosa ove godine je bila duža nego ikada do sada i obuhvata više od jednog kilometra centralih ulica glavnog grada.

Skupština Crne Gore nije krajem jula usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu.

Čitaj još:   TOMISLAV Marković: Mile Dodik je u pravu, postoji granica, ona koja razdvaja fašiste i poštene ljude... (foto)  

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika su bila protiv. 

Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović (BS), Nedžad Drešević (BS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu (Forca). Poslanici opozicije nisu bili u sali u toku glasanja.

Predloženim zakonom je istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece…

izvor Vijesti.cr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši