IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRAVO ZA Čuvarkuće, prvo čuvaju kuću, ali i ZDRAVLJE: Ljekovitost, iste biljke je… (foto)

GOVORE Mnogi se a oni se i pitaju šta je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće, odgovor je jabučna i mravlja kiselina!!!

ISTANBUL: Regija, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda 25.09…  22: 42… BRAVO ZA Čuvarkuće, prvo čuvaju kuću, ali i ZDRAVLJE: Ljekovitost, iste biljke je…

Smirite organizam od napetosti, nervoze, ali i izliječite razne upale.Mnogi se pitaju šta je to što je ljekovito u sadržaju čuvarkuće…

Ova biljka je svoju primenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje dijelovanje na imunološki sistem, kao i liječenje kancerogenih oboljenja.

Može da raste gotovo svuda – između kamenja, na stijenama, na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Takođe, nije rijetkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.

Pogledajte kako da upotrebite ovu ljekovitu biljku u službi zdravlja:Spoljna upotreba

Od niza ljekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik. 

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lijek za oboljenja i povrede kože, čireve, posjekotine i opekotine. Takođe, ljekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pijega…

Čitaj još:   BUDVA, ČEKALE KAFU, POLA SATA, VRŠILE PRITISAK NA KONOBARA: Dobile odgovor i momentalno zaćutale...

Upala uha…

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscjedite dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost dijeluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Unutrašnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma djelotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo. 

Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.Za jačanje organizma

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomješajte ih sa medom. Smijesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom.

Zatim, u veću teglu simpajte smijesu i zatvorite teglu. Da svijetlost ne bi dopirala, cijelu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da ostoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dvije plastične kašičice smijese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode...

http://iBalkan.net

Čitaj još:   SARAJEVO: OGORČENI, NAKON PORAZA U ŠIROKOM BRIJEGU:„Ubili su nam navijača, neka ubiju i igrača...“ (foto)
Dnevni horoskop za 24. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

Komentariši