STIGLI OPASNI RATNICI: Stiglo, 120 britanskih vojnika u Sarajevo, SKLANJANJU IM SE PUTA….

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Preko 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu EUFOR-a stigli su na Međunarodni aerodrom Sarajevo avionima Antonov 124 i Voyager Kraljevskih zrakoplovnih snaga, priopćeno je iz EUFOR-a

SARAJEVO: BiH,Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak 27.09…  07: 42… STIGLI OPASNI RATNICI: Stiglo, 120 britanskih vojnika u Sarajevo, SKLANJANJU IM SE PUTA…

Kraljevski puk Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna zrakoplovnodesantna jedinica koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage EUFOR-a koje se nalaze u BiH”, rekao je zamjenik načelnika Stožera EUFOR-a Manfred Leitner, koji je dočekao vojnike u sarajevskoj zračnoj luci.

Britanski vojnici pridružit će se ostalim pripadnicima kontingenta EUFOR-a, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske.

Čitaj još:   SARAJEVO: Uhapšen Senad Basarić, osumnjičeni za ubistvo Irme Fortić, pripadnice Granične policije BiH... (foto)

Vježba pod nazivom “Brzi odgovor 19” bit će održana na više lokacija širom BiH od 7. do 11. OKTOBRA, u suradnji s vlastima BiH, Oružanim snagama i agencijama za provedbu zakona.

U priopćenju se dodaje da vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača snage u BiH, koristeći dio rezervnih vojnika koji se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim zemljama.

“Snage koje stižu u BiH za vježbu pod nazivom ‘Brzi odgovor 19’ predstavljaju samo mali dio ukupnih pričuvnih snaga koje EUFOR može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, koji su stalno prisutni u BiH”, navedeno je u priopćenju EUFOR-a.

Gurke imaju izvrsnu reputaciju po pitanju vojnih vještina, discipline, hrabrosti. Oni su jednostavno prirodne vojničine. Kako su uglavnom služili kao plaćenici u britanskoj i indijskoj vojsci, odreda izvrsno govore engleski jezik, koji je postao lingua franca svjetskih plaćenika i “specijalista za sigurnost”.

Čitaj još:   BEOGRAD, EX. MINISTAR I PJEVALJKA SKRIVALI MIGRANTE: Policija upala i maricama, ODVEZLA 45 MIGRANATA, zarada paprena... (foto)

Odjednom, svi žele da ih čuvaju upravo ovi omaleni i prgavi nepalski ratnici, regrutirani iz plemena koje skromno žive u nepristupačnim planinama. Ali ta moda nije novost. Gurke već dva stoljeća regrutiraju iz njihovih sirotinjskih domova, u kojima se svi dječaci odgajaju kako bi jednog dana postali plaćenici.

Izvor: Agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

One Comment

  1. Imali smo mi takve prije agresije na BIH iste vježbe , ništa nas vise ne može vise iznenaditi , došli u Bosnu vježbe da rade

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *