IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIGLI OPASNI RATNICI: Stiglo, 120 britanskih vojnika u Sarajevo, SKLANJANJU IM SE PUTA….

Preko 120 britanskih vojnika Prvog bataljona Kraljevskog puka Gurki i posljednji dio njihove opreme za najveću godišnju vježbu EUFOR-a stigli su na Međunarodni aerodrom Sarajevo avionima Antonov 124 i Voyager Kraljevskih zrakoplovnih snaga, priopćeno je iz EUFOR-a

SARAJEVO: BiH,Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak 27.09…  07: 42… STIGLI OPASNI RATNICI: Stiglo, 120 britanskih vojnika u Sarajevo, SKLANJANJU IM SE PUTA…

Kraljevski puk Gurki je posebno obučena i opremljena, visoko mobilna zrakoplovnodesantna jedinica koja je u stanju da po potrebi brzo pojača snage EUFOR-a koje se nalaze u BiH”, rekao je zamjenik načelnika Stožera EUFOR-a Manfred Leitner, koji je dočekao vojnike u sarajevskoj zračnoj luci.

Britanski vojnici pridružit će se ostalim pripadnicima kontingenta EUFOR-a, koji stižu iz Austrije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske.

Vježba pod nazivom “Brzi odgovor 19” bit će održana na više lokacija širom BiH od 7. do 11. OKTOBRA, u suradnji s vlastima BiH, Oružanim snagama i agencijama za provedbu zakona.

U priopćenju se dodaje da vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača snage u BiH, koristeći dio rezervnih vojnika koji se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim zemljama.

Čitaj još:   POLUFINALE WIMBLEDONA: FEDERER– NADAL 3: 1, čudesni Rodžer za historiju i finale protiv Đokovića...

“Snage koje stižu u BiH za vježbu pod nazivom ‘Brzi odgovor 19’ predstavljaju samo mali dio ukupnih pričuvnih snaga koje EUFOR može pozvati. Oni će se pridružiti pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, koji su stalno prisutni u BiH”, navedeno je u priopćenju EUFOR-a.

Gurke imaju izvrsnu reputaciju po pitanju vojnih vještina, discipline, hrabrosti. Oni su jednostavno prirodne vojničine. Kako su uglavnom služili kao plaćenici u britanskoj i indijskoj vojsci, odreda izvrsno govore engleski jezik, koji je postao lingua franca svjetskih plaćenika i “specijalista za sigurnost”.

Odjednom, svi žele da ih čuvaju upravo ovi omaleni i prgavi nepalski ratnici, regrutirani iz plemena koje skromno žive u nepristupačnim planinama. Ali ta moda nije novost. Gurke već dva stoljeća regrutiraju iz njihovih sirotinjskih domova, u kojima se svi dječaci odgajaju kako bi jednog dana postali plaćenici.

Izvor: Agencije

DJELUJE UŽASNO: Ljekar iz Batajnice, “Gledamo se i pitamo– ko je sledeći?” (foto)

Za ljekare, objašnjava naš sagovornik, nema stajanja ni sedenja, smjene Read more

SMRT VELIKE GLUMICE: Mira Furlan izgubila bitku za život u 66. godini… (foto i video)

Jugoslavenska zvijezda s velikom karijerom u inostranstvu, je duže vrijeme Read more

NEMA ISTRAGE: Ostaje tajna, ko je DRITANU nudio 21 milion… (foto)

Advokat smatra da Dritan duguje objašnjenje javnosti, pogotovo zbog činjenice Read more

One thought on “STIGLI OPASNI RATNICI: Stiglo, 120 britanskih vojnika u Sarajevo, SKLANJANJU IM SE PUTA….

Komentariši