IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: DANAS VELIKO OBILJEŽAVANJE DANA BOŠNJAKA U VIJEĆNICI… (foto)

TREBA ZNATI DA JE 28. septembra 1993. godine je drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora usvojena Deklaracija o vraćanju povijesnog imena Bošnjacima, a 1994. je donesen i zakon u kojem je naziv Musliman zamijenjen nazivom Bošnjak…

SARAJEVO: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, subota 28.09… 07: 15… SARAJEVO: DANAS VELIKO OBILJEŽAVANJE DANA BOŠNJAKA U VIJEĆNICI…

Večeras će se uz obraćanja pokrovitelja i organizatora planiran je bogat umjetnički program. Na svečanom događaju očekuje se veliki broj bošnjačkih delegacija iz dijaspore i domovinskih zemalja

Svečano obilježavanje Dana Bošnjaka održat će se u sarajevskoj Vijećnici u subotu 28. septembra 2019. godine s početkom u 20:00 sati. Organizator svečanosti je Bošnjačka zajednica kulture Preporod te se realizira pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Šefika Džaferovića, i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva, gosp. Abdulaha Skake.

TREBA ZNATI I Kako doznajemo uz obraćanja pokrovitelja i organizatora planiran je bogat umjetnički program. Na svečanom događaju očekuje se veliki broj bošnjačkih delegacija iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Povodom obljetnice kada su Bošnjaci vratili svoje historijsko ime 1993. godine, BZK Preporod će dan poslije organizirati Okrugli stol na temu Bošnjaci – stanje i perspektive u Vili Hadžihalilovića pod pokroviteljstvom općine Novi Grad i načelnika gosp. Semira Efendića (nedjelja, 29. 9. 2019. godine od 10:00 do 14:00 sati).

Čitaj još:   AMRA, MAJKA DJECE STRADALE U POŽARU U NOVOM PAZARU SAZNALA DA JE TRUDNA! Otac se i dalje bori za život... (foto, video)

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka uputila je čestitku svim Bošnjacima i Bošnjakinjama.

U čestitki se kaže:

“28. septembra 1993. godine u Sarajevu je održan Prvi bošnjački sabor na kojem je doneta istorijska odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak a istom odlukom maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom – bosanski jezik.

Ovaj historijski dan će nas uvijek podsjećati na to da samo jedinstveni, složni, poštujući različitosti i uvažavajući druge narode, onako kako nam to naša kultura i tradicija nalažu, nikada više ne zaboravimo ko smo i kojim jezikom govorimo.

Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj bosanski jezik, svoju tradiciju, kulturu i na svoje poreklo.”

http://iBalkan.net

Čitaj još:   BUKTI RAT KLANOVA: Ubijen blizak saradnik, NEDAVNO LIKVIDIRANOG STEVANA U ATINI... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši