IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO, Dan Bošnjaka: “Tu smo otkako je i države BiH”… (foto i video)

Bošnjački sabor održan 27. i 28. septembra 1993. godine, podsjetio je Džaferović, nastao je iz nesumnjive potrebe i osjećaja odgovornosti bošnjačkog naroda, ne samo prema sebi, već prije svega državi BiH i njenoj opstojnosti…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti,vijesti, nedelja, 29.09…  08: 39…  SARAJEVO, Dan Bošnjaka: “Tu smo otkako je i države BiH”…

U sarajevskoj Vijećnici je upriličeno svečano obilježavanje Dana Bošnjaka, a manifestaciju je organizirala Bošnjačka zajednice kulture “Preporod”.

Pokrovitelji manifestacije, kojom se obilježava 26. godišnjica od održavanja Prvog bošnjačkog sabora i historijskog vraćanja imena Bošnjak, bili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a domaćin skupa bio je predsjednik “Preporoda” prof. dr. Sanjin Kodrić.

Bošnjački sabor održan 27. i 28. septembra 1993. godine, podsjetio je Džaferović, nastao je iz nesumnjive potrebe i osjećaja odgovornosti bošnjačkog naroda, ne samo prema sebi, već prije svega državi BiH i njenoj opstojnosti.

– Bošnjački sabor je nesumnjivo jedan od najznačajnijih događaja za Bošnjake u njihovoj historiji, jer su odlukom sabornika vratili svoje ime i bosanski jezik. Bošnjaci su dakako postojali i prije bošnjačkog sabora. Mi nismo nastali prije 26 godina. Tu smo otkako je i države BiH. Od nas su svi koji su se vjekovima borili za ovu zemlju i njene ljude – poručio je Džaferović.

Čitaj još:   UMRO, Momir Bulatović, desna ruka, Slobodana Miloševića ...

Podsjetio je Džaferović na izjavu rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića nekoliko mjeseci nakon održavanja Bošnjačkog sabora, koji je kazao da “kada bi se skupili svi đavoli ovoga svijeta, neće nam moći ništa ako budemo uza se imali naše bosanske ljude”.

– Ubijali su naše žene i djecu, rušili naše džamije, a mi nećemo da ubijamo žene i djecu, nećemo da rušimo crkve i druge bogomolje. Mi to nećemo, jer to nije naš put. I mi ćemo pobijediti što poštujemo i tuđu vjeru, i tuđu naciju i drugo političko uvjerenje i što pokušavamo da budemo u ovoj teškoj nevolji ljudi – glasile su riječi Alije Izetbegovića koje je večeras u Vijećnici ponovio Džaferović.

Bosanskhercegovački identitet, naglasio je Džaferović, nije negiranje pojedinačnih identiteta Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, već razvijanje pripadnosti državi BiH.

Obilježavanju Dana Bošnjaka su prisustvovali, pored pokrovitelja, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu; Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, te brojni drugi visoki zvaničnici sa svih nivoa vlasti, predstavnici diplomatskog kora i gosti iz inostranstva...

http://iBalkan.net

Komentariši