IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA ZNATI, DA JE OVO VOĆE, KOJE JE “DAR OD BOGA”: Liječi oči i štiti od raka… (foto)

ONE SU Sjajan izvor vlakana jer jednako sadrže oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, subota, 05.10…  21: 52… TREBA ZNATI, DA JE OVO VOĆE, KOJE JE “DAR OD BOGA”: Liječi oči i štiti od raka…

Kruške spadaju u omiljene voćke na našim prostorima…

Postoji nekoliko desetina vrsta krušaka, a svaka od njih ima specifičan oblik, ukus i boju. Zbog svojih jestivih plodova gaji se više od 4.000 godina, a poreklo vuče iz Azije. Homer je krušku otpjevao kao “dar od Boga”, a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza. Kruška je bogata mineralima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, hlorom, sumporom o brojnim mikroelementima. Sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.

Možete ih konzumirati sviježe, konzervirane, u soku ili sušene. Osim toga, drvo kruške je jedno od najpoželjnijih materijala u proizvodnji visokokvalitetnih drvenih instrumenata i namještaja. Osim toga, kruška je veoma korisna i kada je riječ o našem zdravlju.

Kruške su sjajan izvor vlakana jer jedna srednja kruška sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine. Izuzetno je dobra za rad crijeva, a dijetalna vlakna pomažu probavnom traktu i bukvalno imaju funkciju čistača crijeva. Kruške se lahko vare, pomažu u uklanjanju toksina i lošeg holesterola iz tijela.

Čitaj još:   Stranka ZAJEDNO: Skidanje crnogorske zastave u Lovćencu još jedno negiranje crnogorske nacije... (foto, video)

Pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi i dobar su izvor antioksidanata… Kruška ima oko 8 mg vitamina C koji radi na regeneraciji ćelija, osnažuje imuni sistem, našu kožu, zube i kosti. Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrisani u koži, zbog toga je zdravije konzumirati je sa korom. Kruške sadrže kalijum pa njihova konzumacija pomaže smanjenju rizika od visokog pritiska. Sadrže i elektrolite, magnezijum i bakar, ali i hranjive elemente koji pomažu centralnom nervnom sistemu i pojačavaju rad mozga.

Kruške su odlična užina prije ili poslije vježbanja. Visok sadržaj vlakana daće vam energiju dok vežbate. Osim toga, korisne su i za vaše oči. Neka istraživanja su pokazala kako unos krušaka znatno smanjuje rizik od senilne makulatne degeneracije. Zbog visokog sadržaja vlakana kruške pomažu u sprečavanju nastanka raznih tipova raka uključujući i rak dojke i rak debelog crijeva...

http://iBalkan.net

Čitaj još:   OSOKOLJENI ZAGREBOM: "Europejac", opasnih namjera krenuo u podjelu Federacije BiH... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši