Komšić i Džaferović, odbili Erdogana: NEĆE SE Popuštati Dodiku…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Turski predsjednik Erdogan tražio je od Željka Komšića i Šefika Džaferovića da popuste svom kolegi iz Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te da pristanu na formiranje Vijeća ministara BiH bez prethodnog rješavanja pitanja ANP-a…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda 10: X, 16: 59… Komšić i Džaferović odbili Erdogana: NEĆE SE Popuštati Dodiku…

Prema informacijama “Žurnala”, Erdogan je to tražio na beogradskom sastanku iza zatvorenih vrata kojem su, osim njega, prisustvovali članova Predsjedništva BiH i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Komšić i Džaferović su odbili taj Erdoganov prijedog, a Vučić se obavezao da će dodatno razgovarati sa Dodikom o formiranju Vijeća ministara BiH”, kazao je izvor “Žurnala”.

Nakon ovog sastanka, Erdogan je na konferenciji za medije u Beogradu rekao da je “neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH”.

Upravo na hitnom formiranju Vijeća ministara insistira srpski član Predsjedništva BiH i lieder SNSD-a Milorad Dodik koji, pritome, odbija da bh. vlasti u središte NATO-a pošalju Godišnji nacionalni program poznatiji kao ANP, čime bi BiH napravila dodatni korak na putu prema članstvu u NATO-u.

Čitaj još:   TRAŽE DODIKA, SPORAN HALID: "Svi pjevali 'Vraćam se majci u Bosnu', a NIGDJE ZASTAVE RS-a" (VIDEO)

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović insistiraju na provođenju Zakona o odbrani BiH koji propisuje saradnju sa NATO-om, te slanjem ANP-a uslovljavaju formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH.

U priču su se uključli i pojedini visoki zvaničnici Evropske unije, poput Johannesa Hahna koji je pokušao izaći u susret Miloradu Dodiku, predlažući da se pitanje ANP-a naknadno rješava.

Dodik je prošle sedmice dobio poruku i od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

“SAD i neke vodeće zapadnoevropske države zahtijevaju da bošnjačke i pojedine hrvatske političke parije koje su pod njihovim uticajem zauzmu kurs ka stvaranju unitarne države u BiH. Cilj je jednostavan – uvesti BiH u NATO”, kazao je Lavrov.

Prije deset dana i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov u izjavi sličnoj onoj Erdoganovoj kazao je da je “neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH”.

Prema informacija “Žurnala”, turske diplomate su početkom prošle godine bile protiv odluke NATO-a da se prema BiH aktivira MAP, odnosno Aktivacioni plan za članstvo u NATO-u.

Čitaj još:   BEOGRAD: Tužilaštvo, protiv Rasima Ljajića, ne vodi bilo kakav krivični postupak...

Ove sedmice, neposredno pred trilateralni susret u Beogradu, Dodik je u intervju za FTV kazao da turski državljani koji se nalaze u BiH, a koje turske vlasti dovode u vezu sa FETO pokretom trebaju biti izručeni toj zemlji. Lider SDA Bakir Izetbegović je prije beogradskog susreta izjavio da “Erdogan i Vučić mogu relaksirati atmosferu”, te izrazio nadu da bi uskoro moglo doći do formiranja vlasti u BiH…

Izvor Agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši