IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRIJUMF NOVOPAZARSKIH KOŠARKAŠA

SPORT VIJEST – Košarka ABA 2 liga, Drugo kolo

Sjajno košarkaško veče u dvorani Pendik. Utakmica za istoriju novopazarske košarke. I za pamćenje. Po prvi put Novi Pazar je bio domaćin utakmice u ABA 2 ligi. I to odmah protiv jedne od najboljih ekipa u Košarkaškoj super ligi Hrvatske, jednoj od najboljih ekipa u istoriji košarke na Balkanskim prostorima, ekipu košarkaškog kluba Split koji nastavlja sjajnu tradiciju nekad čuvene Jugoplastike Damira Šolmana, Rate Tvrdića, Tonija Kukoča ,Dina Radje i mnogih drugih velikih imena jugoslovenske, evropske i svjetske košarke koji su branili boje žutih sa Gripa.

Dakle u Novi Pazar je na duel doputovala ekipa trostrukog evropskog šampiona, šestostrukog prvaka one Jugoslavije, petostrukog pobjednika Kupa, dvostrukog osvajača Kupa Radivoja Koraća, šampiona Hrvatske i pet puta vicešampiona, dvostrukog osvajača Kupa Kreše Ćosića i da ne nabrajam više…

Ali Pendik nisu Gripe. Pa iako tribine hrama malih sportova Novog Pazara nisu bile ni izbliza popunjene kako smo očekivali, priželjkivali i kako je normalno trebalo bit, oko 800 ljubitelja prave košarke nisu prestajali sa navijanjem bodreći plave i dajući im krila da se vinu do istorijske pobjede i sami postajući dio istorije koju su izabranici Olivera Popovića večeras ispisali.

Naravno, prije same utakmice gledaoci u dvorani su burnim aplauzom pozdravili doskorašnjeg predsjednika OKK Novi Pazar Farisa Aguševića zahvaljujući mu tako što je dao veliki doprinus ostvarenju najvećih uspjeha novopazarske košarke u istoriji kluba.

Uslijedila je nakon toga utakmica kakvu ni jedan novopazarski tim nije odigrao. Utakmica tempa, preokreta, grešaka i sjajnih akcija na obje strane, utakmica za košarkaške sladokusce.

Kako je i najavljivano očekivala se teška utakmica u kojoj su, iako opterećeni imperativom pobjede zbog svega što je ova utakmica značila Novom Pazaru, domaći košarkaši vidjeni kao ekipa koja bi trebala biti u podredjenom položaju u odnosu na trofejne Splićane.

Medjutim, na parketu govori igra, govori motiv, govori srce i želja za pobjedom. to su večeras imali plavi.

U prvoj četvrtini ekipe su se smjenjivale u vodstvu, koristila se svaka greška protivnika a i jedan i drugi trener su tragali, čestim izmjenama, za idealnom petorkom. Igralo se brzo, iscrpljujuće sa mnogo tempa.Tek na kraju prve dionice igre rezultat je bio 21:25 za goste.

Košarkaši Novog Pazara, shvatajući da mogu, ne samo da pariraju, već i da potpuno budu ravnopravni i da bodreni frenetičnim navijanjem svojih navijačadodju do istorijskog trijumfa. Taj psihološki momenat koji se desio na pauzi izmedju dvije četvrtine bio je presudan. I da ne zaboravim ulazak Todorovića u igru Novog Pazara.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Porodica čuva ostatke berbernice, patrola ponovo u blizini objekta... (foto)

U drugoj dionici igre sve je nekako isto, ali Novi Pazar igra fenomenalnu odbranu i dopušta Splićanima da ubace samo 13 koševa naspram 19 „plavih“.

Na odmor se otišlo sa dva poena prednosti na strani Novog Pazara (40:38). Već je tada košarkašima Splita bilo jasno da se neće, kako su vjerovatno mislili, samo prošetati Pazarom i dvoranom Pendik. I njihovom treneru , proslavljenom košarkašu nekada, Anti Grgureviću je takodje bilo sve jasno.

Trener gostiju Ante Grgurević

U pauzi izmedju dva poluvremena tražio je maksimum od svojih igrača. I zaista je tako i bilo. Ni minut igre u trećoj četvrtini nije prošao a gosti su već vodili koristeći greške domaćih košarkaša u napadu. Do kraja trećeg kvotera uspjeli su da anuliraju prednost Novog Pazara sa poluvremena i ubace pola koša više (60:61).

U završnoj četvrtini nije imalo više šta da se kalkuliše. Igralo se na sve ili ništa. Dvije „teške“ trojke pleja Novog Pazara Vulića pod faulom i realizovana slobodna bacanja napravile su da jezičak na vagi ovog meča prenaci na stranu Novog Pazara. Bljesnuo je i Altin Islamović koji je svoj prvi kontakt sa loptom pretvorio u zlata vrijednu trojku upisujući na svoj konto ukupno devet poena u odlučujućoj četvrtini.

Na drugoj strani blistao je Ceningem koji je do kraja ostao nerješiva enigma za domaću odbranu. Ali to nije bilo dovoljno. Pred sam kraj utakmice Novi Pazar ima sedam koševa prednosti i loptu u posjedu.

Medjutim, iskusni gosti uspijevaju da tu prednost svedu na samo tri poena. Medjutim nošeni hukom sa tribina domaći su košarkaši odigrali fantastičnu završnicu i slavlje je počelo minut prije kraja utakmice kada je već bilo jasno da je Novi Pazar dobio utakmicu, da se ništa više neda učiniti, i da je ispisana još jedna sjajna stranica košarkaške istorije Novog Pazara.

Pobjeda 92:85. Blistava rola na ovoj utakmici neumornog pleja Nikole Koraća koji je bio i najefikasniji u domaćem timu sa 20 postignutih koševa. Odlična partije i Milana Vulića koji je kao snajperom pogadjao i na svoj konto upisao 19 koševa.

Već sam rekao da je momenat iz prve četvrtine kada je u igru Novog Pazara ušao Todorović jedan od prelomnih momenata utakmice. Fantastična igra centra „plavih“ i velikih 18 postignutih koševa. Stefan Matović je bio iznad očekivanja u ovom trenutku i „žutima“ je ubacio cenera, Tarik Brunčević koji se borio kao lav i sjajni u znaku svog imena Altin Islamović su postigli po devet koševa, Novaković 5 i Djumić 2.

Čitaj još:   POSLEDNJI MIRIS PAZARSKOG ZAMBAKA

Trener KK Novi Pazar Oliver Popović

U splitskom timu najefikasniji je bio Marčinković koji je pogotovu u trećoj četvrtini pogadjao izvan linije 6,75 i na svoj saldo savio 21 koš, najviše na utakmici, Caningem mu je bio uz rame sa 18 dok je odgovodnot u odlučujućim i prelomnim momentima meča preuzimao na sebe kapiten ekipe Kedžo koji je postigao 14 koševa. Rikić je postigao 10,Kalajžić 8, Perković 7, Rebić 3 i Bajo 2.

Uživaćemo svi zajedno u ovoj velikoj pobjedi košarkaša Novog Pazara u istorijskoj, prvoj na domaćem parketu u okviru ABA 2 lige, protiv KK Split. Čestitke plavim košarkašima na borbenosti, hrabrosti, na sposobnosti da se izdignu iznad protivnika i da respekt svedu na minimum kada je mogućnost da se pobjedi u pitanju.

Splićani su u Novom Pazaru dočekani ka prijatelji jer Pazar tradicionalno je vezan za nogometni klub Hajduk koji je ovdje imao veliki broj istinskih navijača.Ima ih i danas.Nekako nam je Split drag i zbog Hajduka, Marjana, Ante Mladinića, Olivera Dragojevića, zbog „Velog mista“ i „meštra“, zbog baluna, zbog svoge nepotkupljivosti i uvijek revolucionarnog duha, zbog „Slodone Dalmacije“, zbog rive i pizzegina, zbog Dioklecijana k hiljadu drugih splitskih ljepota.

Medjutim, nama je ova utakmica bila važnija, naši su košarkaši svim srcem željeli ovu pobjedu i nisu u svojoj želji izgorjeli.Tako da momcima iz Splita želimo da imaju više sreće i u nastavku ABA 2 lige i u nacionalnom šampionatu a našim momcima čestitke na pobjed i igri koja je u Pendiku večeras bila više od igre.

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

DŽANAN MUSA ZA AMERIČKE MEDIJE: “Mi smo djeca rata”…

Bosanskohercegovački reprezentativac je ovog ljeta potpisao za Bruklin Netse, koji Read more

Naučite kako napraviti domaći burek za početnike…

Burek je jelo u kojem uživaju generacije ljudi sa prostora Balkana,  Read more

World Music Festival Zeman pun pogodak

World music fest "Zeman", festival koji njeguje muziku nastalu miješanjem Read more

Komentariši