IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA, Albin Kurti: BiH i Srbiju, nećemo tretirati isto…

Mi, Albanci i Bošnjaci mnogo SMO patili od Beograda pa nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto od strane naše republike…

PRIŠTINA: Kosovo, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti. petak, 11: 10… 08: 32… PRIŠTINA, Albin Kurti: BiH i Srbiju, nećemo tretirati isto… 

Predsjednik kosovske stranke Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) Albin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, komentarisao je odnos Kosova prema Bosni i Hercegovini.

U razgovoru se osvrnuo na kosovske takse od stotinu posto za uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine i Srbije nagovijestivši promjene po ovom pitanju.

“Ja sam bio kritičan prema prošloj Vladi zato što u istu rečenicu stavlja i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da su Albanci i Bošnjaci mnogo patili od Beograda pa nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto od strane naše republike. Ali koliko znam, od 52 preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja izvoze robu u našu republiku, 47 njih je iz Republike Srpske. Mi ćemo razmotriti sa našim ekspertima u novoj vladi sve mogućnosti da ne tretiramo isto i Sarajevo i Beograd, i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, jer ne želimo da nam u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka Republika Srpska”, poručio je Radio Slobodna Evropa.

Čitaj još:   AUTOBUSI SPREMNI- TORCIDA I EKSTREMI STIŽU NA ROĐENDAN ZVEZDI: Navijači Novog Pazara biće pojačani "braćom" iz BiH i CG! (foto, video)

Kurtijeva stranačka kolegica Albulena Haxhiu kazala je da će Kosovo ukinuti takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Navela je da će Kurti takse zamijeniti punim reciprocitetom.

“Mi ćemo zamijeniti taksu političkim, ekonomskim i komercijalnim reciprocitetom”, rekla je ona.

SVAKAKO DA JE Pobjednik vanrednih izbora na Kosovu je Samoopredjeljenje. Drugoplasirana stranke je Demokratski savez Kosova, a slijedi ga Demokratska partija Kosova koju predvodi Hashim Thaçi.

Prema preliminarnim rezultatima na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovo Samoopredelenje je pobjednik sa samo manje od jedan posto glasova više od Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredeljenje je dobilo 197.966 glasova, dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25.05 posto glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21.15 odsto glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11.63 odsto prebrojanih glasova…

Čitaj još:   OD OVIH PRIJETNJI TAČIJA VUČIĆ SE TRESE: "Ako nastavite, ujedinićemo se sa Albanijom, ali i sa jugom Srbije"

Izvor Agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši