IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: NUMAN BAJRAMOVIĆ ostvaruje dječje fudbalske snove

Do danas nije razotkriveno zašto za fudbal važi moto da je to “najvažnija sporedna stvar na svijetu”, ali zato dileme nema da je novac neophodan  ne samo za  popularizaciju sporta, već i za “proizvodnju” vrhunskih fudbalera. Mecena sporta u nas je svakako i čuveni biznismen iz Novog Pazara Numan Nuca Bajramović, vlasnik i osnivač firme “ALK++ Company” koja poslujući uspJešno na ruskom tržištu, dİo kapitala, u vidu donatorstva ulaže i u mlade fudbalere novopazarskog FK Nacionala. Sa Nucom svijet fudbalskog neba dobio je jedno novo donatorsko ime, a mladi nove mogućnosti da se iskažu i ostvare svoje snove.

– Bez finansijske pomoći  čovjeka velikog srca i velike humanosti Numana Bajramovića ne bi napravili sve ono što smo do sada ostvarili i svaki klub bi poželio da ima takvog sponzora. Bajramovići nisu pomagali samo Nacionalu već i drugim klubovima. Kada sam držao mlađe kategorije FK Novi Pazar, Numan je bio tu da pomogne i novčano i u svakom pogledu, reklamama, organizacijama turnira, donatorstvima djeci koja nisu bila u mogućnosti da plate pripreme, kampove…. Platio bi Bajramović to za sve. Krenemo li od početka, kada je riječ o Nacionalu, ne bi imali gdje da igramo, lopte, dresove… Numan nam je izgradio fudbalski teren i omogućio da kroz trening najmlađi od pet do 15 godina pokažu svoje sposobnosti i razviju svoj talenat. Da najbolji stasaju u prvoklasne igrače, objašnjava za naš list direktor FK Nacionala i nekadašnji internacionalac Almir Gegić, koji je godinama igrao u Italiji. U klubu koji vodi od 2009. godine, kada je i osnovan, zaigrali su, kako ukazuje i Numanovi unuci zahvaljujući optimalnim uslovima koje je ovaj biznismen stvorio za treninge i igru najmlađih.

– Organizovali smo pet godina i kampove u koje smo dovodili trenere Milana. Oni su tu odabirali desetak najtalentovanijih dječaka svake godine, da bi se nakon treninga nastavilo sa utakmicama i takmičenjima na kojima je Nacional ostvarivao zavidne rezultate. Jednostavno, Numan Bajramović je puno pomogao u  razvoju Nacionala, a malo je tako velikih, humanih ljudi na ovim prostorima, konstatuje Gegić, koji je svoja internacionalna iskustva stečena od Italije do Turske želio po povratku da prenese na mlade ne samo u svom gradu, već i u cijeloj Srbiji. Otvorio je pored glavne novopazarske i druge škole fudbala, pod istim nazivom i logom FK Nacionala, kako u Srbiji, tako i regionu. Prisjeća se vremena svojih treninga kada nije imao ni fudbalski teren, ni uslove koji su danas stvoreni u Novom Pazaru zahvaljujući između ostalog i Numanu i njegovoj porodičnoj firmi “ALK++ Company”.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Najbolji sportisti za 2021. godinu, Saida Bukvić i Elzan Bibić... (foto, video)

Ipak te fudbalske sezone 1998-1999 mnogima će ostati u sjećanju po transferu, koji je kao mladić iz naše II lige grupe Zapad ostvario otišavši u ekipu italijanske Seria A, tada zvanično najjače fudbalske lige na svijetu. Fudbalski stručnjaci su iskoristili ovu priliku i po ko zna koji put potvrdili svoju teoriju da “u fudbalu ništa nije nemoguće”. Dečački snovi jednog sedamnaestogodišnjaka ostvarili su se mnogo brže nego u Spilbergovim filmovima. Sada njegovim stručnim vođenjem, a uz finansijsku podršku porodice Bajramović, svoje prve fudbalske korake u gradu na obalama Jošanice i Raške  prave dječaci, koji će možda poput Almira Gegića dosjeći zvjezde fudbalskog neba, slično njegovom izlasku na teren “San Sira” pred 67.000 gledalaca. Svake godine iz ove škole fudbala odlaze mladi igrači u FK Novi Pazar i ta saradnja se kako ukazuje Gegić, dobro odvija.

-Samo je Numan uvjek bio tu da pomogne. Jedan mali klub  kao što je Nacional došao je zahvaljujući ovom čovjeku velikog srca  do velikih turnira u kojima je igrao protiv Barselone, Sevilje, Rome, Milana,  našao se na terenima Italije, Švajcarske, Bugarske, Turske…. Osvajali smo prva,  treća i četvrta mjesta, ali na najjačem na planeti  Univerzal kupu u Forte Dei Marni. Sa fudbalerima putovao je i Numan i dijelio radost osvajanja pehara. Zaista se mnogo toga izdešavalo u kratkoj istoriji našeg postojanja, dodaje Gegić, koji je s internacionalnom karijerom ponio epitet još jednog velikana novopazarskog i domaćeg fudbala uopšte. Kaže da u Srbiji postoji mnogo talenata, ali se u odnosu na taj broj malo vrhunskih fudbalera proizvodi zbog nedostatka novca i odustva saradnje među klubovima.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: ALMIROV DOPRINOS RAZVOJU RUKOMETA

izvor: blic.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši