ŠOK IZ BRISELA: Francuska i Holandija protiv prijema Albanije i Makedonije u EU… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Vijeće ministara opštih poslova EU u Luksemburgu raspravlja o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u debati koja može imati šire posljedice za dalji tok procesa proširenja u cjelini…

BRISEL: Regija, Ekonomija, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, utorak 15: 10… 18: 52… ŠOK IZ BRISELA: Francuska i Holandija protiv prijema Albanije i Makedonije u EU…

Francuska je stavila do znanja da ne prihvata pregovore ni sa jednom od ove dvije balkanske zemlje, tražeći prethodnu izmjenu metodologije pristupnih pregovora i dodatni izveštaj Evropske komisije o reformama u Skoplju i Tirani...

U praksi, taj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine slijedeće godine, moguće i dulje, i to nakon što je odluka već dva puta odložena.

U dokumentu dostavljenom drugim zemljama-članicama, Francuska traži od Evropske komisije da pripremi novi pristup pregovorima o članstvu, kako bi oni bili manje tehnokratski i kako bi mogli da „nazaduju“ u slučaju da nazaduju reforme u zemaljama kandidatima.

Čitaj još:   Učiteljica iz Sarajeva i dalje šokira javnost fotkom sa šajkačom i komentarima o Bošnjacima...

„Sadašnji metod otvaranja i zatvaranja poglavlja ne ostvaruje duboke promjene koje su potrebne u ovim zemljama“, navodi se u francuskom prijedlogu.

Takav stav Francuske o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji podržava Holandija, dok su sveostale zemlje-članice spremne da u ovom trenutku otvore pregovore bar sa jednom od dvije zemlje.

Danska, Španija i Belgija su protiv otvaranja pregovora sa Albanijom u ovom trenutku, pozivajući se na nedovoljan napredak u reformama.

Prema izvorima iz Evropskog savjeta, zemlje-članice pokušavaju uticati na Francusku i Holandiju da promijene odluku, navodeći da neće pristati na razgovore o promjeni metodologije bez odluke o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, kao i da bi negativna odluka ugrozila kredibilitet EU i stabilnost u regionu.

Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Češka i druge zemlje zalažu se za otvaranje pregovora bez odlaganja.

Finska, kao trenutna predsedavajuća EU, pripremila je nacrt odluke današnjeg Vijeća ministara koji uključuje zeleno svjetlo za početak pregovora i za Sjevernu Makedoniju i za Albaniju, u nadi da je moguće postići kompromis između različitih stavova zemalja-članica.

Čitaj još:   NOVI PAZAR:Ginekologu zatvorska kazna i zabrana rada...

U suprotnom, odluku o ovom pitanju moraće usvojitilideri EU na samitu krajem nedjelje u Briselu…

Izvor SB

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši