IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO SU Principi zdrave ishrane, da li se zdravo i hranimo… (foto)

Principi zdrave ishrane čini se, svima su nam poznati, ali je pitanje koliko se njima vodimo, kada za užinu izaberemo kesicu čipsa, umjesto voća…

ISTANBUL: Regija, Ekonomija, Putovanje, Zanimljivosti, srijeda 16: 10… 23: 02… OVO SU Principi zdrave ishrane, da li se zdravo i hranimo…

Svijetski dan hrane obiležava se, a aktuelna tema tokom oktobra je pravilna ishrana. i dok se sa jedne strane vodi borba za hranu, jer u svijetu trenutno gladuje 870 miliona ljudi, sa druge strane svakodnevni izazov sitog čovjeka je da namirnice koje konzumira budu zdrave…

POZNATI Nutricionista kaže da se sve češće susreće sa mladim pacijentima, u čijoj ishrani voće i povrće zauzima poslednje mjesto.

“Mi imamo djecu, koja dođu sa 14-15 godina, koji ne znaju ni za šta drugo osim krompira kada se spomene povrće, nema sviježih salata, to je tragedija i onda mi muku mučimo da im objasnimo da postoji paradajz, rotkvice, o kupusu i da ne pričamo. Ili, roditelji kažu “On vam to neće jesti”, pa vi se gospođo to trebali da ga naučite”, priča Dušan Živić.

Nakon naučene tablice voća i povrća i njegovog uklapanja u ishranu, Živić savjetuje i unaprijed isplanirane obroke, kako glad ne bismo morali da zadovoljimo u pekari pored škole ili posla.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković- Kuč: Crna Gora postepeno će početi da liči na PLJEVLJA, u aktuelnoj većini svako svakog drži u šaci... (foto)

Doktorka iz Instituta za medicinska istraživanja, smatra da je lako prepoznati zdrave namirnice, i da ukoliko ne znamo od čega su one napravljene ne treba ni da ih uzimamo.

“Ako mi možemo da prepoznamo da je to napravljeno od nekog voća, nekog povrća, cijelih žitarica, mahunarki i tako dalje to je zdrava hrana, a ako je to negdje umiješano u nekoj kesici, nešto što nam potpuno nije poznato šta je, to može da izazove sumnju i to treba da bude zdravorazumski kriterijum kako biramo namirnice ako smo u dilemi”, ističe Jelena Milešević.

Stručnjaci podržavaju i one, u čijem tanjiru se ne nalazi hrana životinskog porekla, odnosno vegane i vegeterijance, ali i druge stilove ishrane. Međutim, njihov savjet im je da se dobro upozanju sa namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima, kako bi u svoj organizam unosili sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje…

Čitaj još:   Državljani Crne Gore (53) i BiH (52) osumnjičeni da su iz podruma ukrali stotine flaša skupocjenog vina MILION EURA... (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši